Kohus peatas Tootsi tuulepargi maa-ala müügi napilt mõned päevad enne toimumist (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RMK nõukogu esimees Andres Talijärv.
RMK nõukogu esimees Andres Talijärv. Foto: Priit Simson

Eile otsustas Tallinna halduskohus peatada kolmapäeval toimuma pidanud Tootsi tuulepargi kinnistu enampakkumise, võttes ühtlasi menetlusse kolme tuuleettevõtja sellesisulised kaebused.

Eile otsustas Tallinna halduskohus võtta menetlusse vendadele Sõnajalgadele kuuluva tuuletehnoloogia ettevõtte Eleon ASi, tuuleettevõtjale Harry Raudverele kuuluva ASi Raisner ja Nelja Energia tütarettevõtte Tootsi Tuulepark OÜ kaebused.

Ühtlasi otsustas halduskohtu kohtunik Reelika Lind liita nende kaebused ühte menetlusse ning peatada esialgse õiguskaitse korras Tootsi tuulepargi kinnistu enampakkumise välja kuulutamise paika pannud RMK nõukogu ja juhatuse otsused. Sellega keelab halduskohus selle nädala kolmapäevaks ehk 8. novembriks välja kuulutatud enampakkumist läbi viia.

Enampakkumine lükkub tõenäoliselt mitu kuud edasi

«See tähendab nüüd seda, et 8. kuupäeval seda enampakkumist ei saa enam toimuda,» tõdes RMK nõukogu esimehe asetäitja Andres Talijärv. See, kui pikalt nüüd kolmapäevaks määratud enampakkumine edasi lükkub, sõltub tema sõnul sellest, kui pikaks ajaks õiguskaitse peale jääb. «Eks me hakkame ka vaidlema ja seletama - see võib mitu kuud meil aega võtta,» sõnas RMK nõukogu esindaja.

Kuigi viimastel nädalatel on enampakkumise korraldamist kahtluse alla seadnud mitmed erasektori tuuleettevõtjad - viidates muuhulgas ka sellele, et RMK kuulutas enampakkumise välja ilma Euroopa Komisjoni tagasisideta, mida enne pikalt oodati -, selgitas Talijärv, et Euroopa Komisjoni tagasisidet ei oodatud mitte enampakkumisele, vaid pigem sellele, kuidas tuuleenergiat tulevikus toetama hakatakse.

«Meie lähtusime sellest, et mais valitsus otsustas, et see asi tuleb müüki panna ja sinna me tänaseks olime välja jõudnud,» rääkis Talijärv. Mis puudutab aga eraettevõtjate kriitikat, kus nad on veendunud, et enampakkumise tulemus on juba ette otsustatud - et see läheb seal juba mõningaid arendusi teinud riigi omanduses olevale Eesti Energiale -, märkis RMK esindaja, et sellist asja ei saa olla.

«Enampakkumisel on võimalik ju kõigil oma panused teha ja kui vajalikuks peetakse, siis see asi ka ära osta. Ega meil seda stsenaariumit küll ei olnud, et me peame kelleski võitjat nägema,» sõnas Talijärg. Küll aga tõdes ta, et kindlasti on Eesti Energia seal kõige rohkem toiminguid teinud. «Aga otsest eelist tal kindlasti ei ole,» toonitas RMK esindaja.

Talijärve sõnutsi on enampakkumise vastu viimastel nädalatel huvi üles näidanud kolm-neli ettevõtet. «Kes neist aga on juba osavõtutasu maksma hakanud, seda ma hetkel ei teagi,» ütles ta. Teatavasti oli enampakkumisel osalemise tasu 3000 eurot ning lisaks tuli teha ka 1,23 miljoniline ettemaks, sest kinnistu alghinnaks seati 12,3 miljonit eurot.

«Need, kes meil siin tuuleenergiaga tegelevad, kõik on huvi tundnud,» lisas Talijärv. Tema sõnul tundis huvi ka üks Leedu taustaga ettevõte, kuid kas ta otsustas lõpuks ka enampakkumisel osaleda, ei ole hetkel teada.

Kui vaidlus vaieldud, lähevad enampakkumisega edasi

«Praegu elame selle teadmisega edasi, et see väljakuulutamine lükkub edasi nii kauaks, kuni õiguskaitse on peal. Eks siin juristid peavad omavahel vaidlema, kohtunik peab ka oma otsust põhjendama. Kui see märge maha läheb, eks me lähme oma enampakkumise korraldamisega jälle edasi,» sõnas RMK nõukogu esimehe asetäitja.

Tootsi tuulepargi kinnistu asub Pärnumaal Vändra vallas, selle suurus on 160 hektarit ning kinnisasi koosneb 40 katastriüksusest, millest 38 on detailplaneeringuga ette nähtud tuulikute püstitamiseks ning kaks tuulemõõdutornidele.

Tingitult vaidlusest selle üle, kas valitsuse otsus eraldada tuulepargi kinnistu möödunud detsembris Eesti Energiale oli seadusepärane või mitte, otsustas riik selle aasta kevadel kinnistu enampakkumisele panna. Lisaks Eesti tuuleenergia ettevõtetele on kinnistu vastu huvi üles näidanud juba ka välisettevõtted.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles