Islandlased lükkasid Icesave'i hüvituskava tagasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi president Olafur Ragnar Grimsson hääletamas Icesave'i referendumil.
Islandi president Olafur Ragnar Grimsson hääletamas Icesave'i referendumil. Foto: SCANPIX

Islandlased lükkasid laupäevasel rahvahääletusel oodatult tagasi plaani hüvitada Hollandile ja Suurbritanniale saareriigi pangakrahhi tagajärjel tekkinud kahju.

Kui loetud oli umbes 70 protsenti häältest, oli kava vastu 57,7 ja poolt 42,3 protsenti hääletanuist, edastas Islandi rahvusringhääling pühapäeval.

Hüvituskava kohustanuks Suurbritanniale ja Hollandile tagastama 2008. aastal pankrotistunud Islandi panga Icesave'i eest makstud kompensatsiooni.

Ka viimased arvamusküsitlused näitasid, et 230 000 hääleõiguslikku islandlast lükkab 3,9 miljardi euro hüvitamise tagasi. Suurbritannia ja Holland maksid just selle summa ulatuses kompensatsiooni oma 340 000 kodanikule, kes Icesave'i veebipanga pankrotistumisel rahast ilma jäid.

Islandi peaminister Jóhanna Sigurðardóttir väljendas referendumi tulemuse üle pettumust ja nimetas seda «šokiks» tema vasaktsentristlikule valitsusele.

Uusima kokkuleppe üle käisid üle kahe aasta läbirääkimised ning seda peeti soodsamaks kui eelmist lepet, mille lükkas 2010. aasta jaanuaris toimunud referendumil tagasi 93 protsenti islandlastest. Detsembris saavutatud uue leppe kohaselt toimunuks tagasimaksmine 2046. aastani vaid 3,0-3,3-protsendise intressimääraga ehk võrdunuks 320.000 elanikuga riigi jaoks umbes 12 000 eurot elaniku kohta enne intresse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles