Bulgaaria: rünnakud Liibüale juhinduvad naftahuvidest

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaddafi toetaja põlevate sõidukite taustal pärast liitlasvägede õhurünnkut.
Gaddafi toetaja põlevate sõidukite taustal pärast liitlasvägede õhurünnkut. Foto: SCANPIX

Liitlasvägede sõjaline sekkumine Liibüa konflikti on avantüür, mida juhivad suurel määral naftahuvid, ütles Bulgaaria peaminister Boiko Borisov.


«Me ei osale [liitlasvägede sõjalises operatsioonis] sel lihtsal põhjusel, et sel pole selgelt sõnastatud eesmärke ning viise nende saavutamiseks. Ma ei laseks meie piloote sellisesse avantüüri,» vahendas Eubusiness eile Borisovi sõnul telekanalile TV7. «Bensiin ja Liibüa naftaväljade ekspluateerimine on suurel määral huvid selle operatsiooni taga.»

«On palju Aafrika riike, kus sajad tuhanded tapeti, kus rahutused kestavad... Kuid seal ei viida läbi mingeid operatsioone,» märkis peaminister.

Tema arvates oleks «finantsmajanduslik blokaad» sundinud Liibüa liidri Muammar Gaddafi «palju kiiremini tagasi tõmbuma».

Borisovi sõnul paneb liitlasvägede õhurünnakutega kaasnev tsiviilohvrite suur oht Sofiat «olema väga ettevaatlik isegi toetuses, mida me väljendame».

«Ma loodan, et täna NATO võtab juhtimise üle, nii et me vähemalt teame, kes on vastutav, » lisas peaminister.

Sofia on juba teatanud, et ei saa ühineda sõjalise sekkumisega Liibüa konflikti, kuna Bulgaaria Nõukogude-aegsed hävituslennukid ei ole kooskõlas NATO standarditega.

Samas on Sofia öelnud, et toetab rahvusvahelisi pingutusi ÜRO julgeolekunõukogu kehtestatud lennukeelutsooni jõustamiseks Liibüa kohal.

Ka Bulgaaria president Georgi Parvanov on olnud liitlasvägede sõjalise sekkumise suhtes kriitiline. «Minu arvates oleks pidanud olema ühine NATO hoiak, mis saavutatud juba enne, kui rünnakud algasid ja mitte nüüd, kui sõjaline sekkumine on juba fakt,» ütles ta Bulgaaria riiklikule raadiole.

«Me ei peaks lubama 'soovijate koalitsiooni' formaadil muutuda traditsiooniks,» lisas president, viidates USA juhitud invasioonile Iraaki aastal 2003. «Kui sellest saab tendents, siis on mõttekas hakata üle vaatama alliansi tähendust ja olukorda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles