Liibüa hoiatas naftatootmise seiskumise eest

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüas eelmisel nädalavahetusel põlenud naftarafineerimistehase suits.
Liibüas eelmisel nädalavahetusel põlenud naftarafineerimistehase suits. Foto: SCANPIX

Vahetult enne välisriikide õhurünnakute algust kutsus Liibüa riikliku naftafirma juht Shokri Ghanem välisettevõtteid oma töötajaid Liibüasse tagasi saatma, kuna vastasel juhul võib naftatootmine peatuda.


Ghanem ütles pressikonverentsil Tripolis, et Liibüa naftatootmine alanes vähem kui 400 000 barrelile päevas pärast seda, kui välisfirmad oma töötajad Liibüast välja viisid, vahendab Bloomberg.

Ghanemi sõnul pole Liibüal mingit kavatsust välisettevõtetega sõlmitud kokkuleppeid rikkuda. Ta kutsus välisfirmasid oma töötajaid Liibüasse tagasi saatma. Vastasel juhul võib Liibüa anda uued nafta ja gaasi kontsessioonid otse ettevõtetele riikides nagu Hiina, India ja Brasiilia, et kasvatada toodangut, mis muidu võib peatuda, ütles Ghanem.

Vaid mõned tunnid pärast Ghanemi avaldust algasid USA, Kanada, Prantsusmaa, Suurbritannia ja Itaalia õhurünnakud Liibüa diktaatori Muammar Gaddafi režiimi vastu, et jõustada ÜRO julgeolekunõukogu kehtestatud lennukeelutsooni.

Veel jaanuaris, kui rahutused Liibüas polnud veel alanud, ulatus riigid päevane naftatoodang 1,58 miljoni barrelini, näitavad Pariisis paikneva Rahvusvahelise Energiaagentuuri andmed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles