Liibüas tuleb täna «viha päev»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Libüa valitseja Muammar Gaddafi.
Libüa valitseja Muammar Gaddafi. Foto: str/REUTERS

Põhja-Aafrika naftaeksportija Liibüa, mida juba alates aastast 1969 valitseb Muammer Gaddafi, valmistub täna «viha päevaks».

Naaberriikide ülestõusudest inspireerituna on Liibüa aktivistid kutsunud tänaseks Facebooki vahendusel kokku massidemonstratsioonid, mälestamaks tosina demonstrandi surma 2006. aasta veebruaris, kes olid kogunenud avaldama meelt prohvet Muhamedi pilapildi joonistanud Taani karikaturisti vastu.

Ilmselt üritades seda ennetada, arreteerisid julgeolekujõud juba teisipäeval Liibüa suuruselt teises linnas Benghazis prominentse advokaadi Fethi ­Tarbeli.

Võimud kardavad, et Tarbel võis mängida võtmerolli «viha päeva» propageerimisel linnas, mis on kujunenud Gaddafi režiimi vastase mässu kasvulavaks.

Advokaadi arest vallandas aga koheselt vastureaktsiooni, mille käigus tekkis terav konflikt Gaddafi toetajatega. Kohaliku meedia andmetel sai vigastada 14 inimest.

Liibüas on Põhja-Aafrika kõige suuremad naftavarud.

Vaatamata naftarikkusele seisab Gaddafi režiim aga silmitsi samade probleemidega, mis mängisid rolli Tuneesia ja Egiptuse rahutuste vallandamisel: kõrge töötusmäär, vohav korruptsioon ja raev julgeolekujõudude jõhkra rõhumise vastu.

Gaddafi kinnitab, et liibüalased on iseenda peremehed süsteemis, mida nimetab Rahvadžamahirija’ks ehk rahvavabariigiks. Tegelikult on aga kõik võimukangid tema enda käes.

Riigis, kus elab 6 miljonit inimest, et ole teisitimõtlemine lubatud. Poliitilised parteid on keelatud.

Praegu näib liibüalastele koitvat väljavaade, et Gaddafi käest võtab ühel päeva võimu üle üks tema poegadest: kas siis reformimeelne Seif al-Islam või Mutassem, kes juhib ühte julgeolekuagentuuri.

Inimõigusteorganisatsiooni Human Rights Watchi Põhja-Aafrika vaatleja Heba Morayef ütles, et üleskutse «viha päevaks» tegi Jamal al Hajj, kes kuulus 2007. aasta arreteeritud aktivistide rühmitusse, mis üritas korraldada demonstratsiooni 2006. aasta veebruari tapmiste tähistamiseks.

«17. veebruar on liibüalaste jaoks tähtis kuupäev,» ütles Morayef.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles