IMF: võlakaitse seadus võib probleeme tekitada

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix/Postimees.ee

Rahvusvahelise valuutafondi (IMF) hinnangul võib Eestis hiljuti vastu võetud võlakaitse seadus kohtusüsteemi üle koormata ning selle rakendamise hoolika jälgimise alusel tuleks ette võtta maksejõuetuse reeglistiku laialdane ülevaatus.


Alates 2. detsembrist Eestis iga-aastasel külaskäigul viibinud IMFi delegatsioon märkis, et võlakaitse seadus võib aidata inimestel võlgadega toime tulla. Samas on IMFi sõnul on hädavajalik, et selle rakendamine ei õõnestaks finantsvahendust ega kahjustaks usaldust reeglitel põhinevasse süsteemi.

«Seadus õigusega rõhutab kohtuväliste lahendite rolli, kuid selle protseduurid võivad siiski üle koormata kohtusüsteemi, mille sisend jääb protsessis keskseks,» märgib IMF oma hinnangus Eesti majandusele.

«Selle [võlakaitse seaduse] rakendamise põhjaliku jälgimise alusel ning võttes õppust hiljuti juurutatud ettevõtete saneerimise seaduse kogemusest, tuleks õigel ajal ette võtta maksejõuetuse raamistiku üldine ülevaatus,» soovitab valuutafond.

Novembris riigikogus vastu võetud võlakaitse seadus loob tavalise inimese jaoks uue menetluse, mis võimaldab tal makseraskuste tekkides pankrotti vältida. Vastavalt sellele seadusele on inimesel võimalik taotleda kohtult võlgade ümberkujundamist (ajatamist, osadena täitmist), kui läbirääkimised võlausaldajatega pole soovitud tulemusi andnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles