Taavi Veskimägi: rohelise elektri toetuste kontrolli peab tõhustama

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Elektritarbijad maksavad aastas sadu miljoneid kroone toetust rohelise elektri tootjaile, kuid kontrolli toetusraha saamise üle peaaegu pole.


Elektrivõrku antud elektrikogust loeb Elering kaugloetavate voolumõõtjate abil. Kuid peale koguse on oluline ka taastuvallikatest elektrit tootvate jõujaamade kütte kogused ja kütteväärtus. Viimasest omakorda sõltub toetuse suurus.

Eleringi juht Taavi Veskimägi märkis, et tuleval aastal kulub taastuvenergia toetusteks ligikaudu 900 miljonit krooni ja sellise toetuste mahu juures peab olema tagatud väljamaksmise aluseks olevate lähteandmete piisav eelkontroll.

«Vaja oleks tõhustada kontrolli taastuvenergia ja tõhusa koostootmise toetuste väljamaksete aluseks olevate andmete üle ning luua ka andmete eelkontrolli süsteem,» lausus ta.

Eesti Energia Taastuvenergia ettevõtte juht Ando Leppiman märkis, et toetuse õigsuse kontroll on niikuinii Eleringi ülesanne.

«Meie puhul on Narva jaamades kõik puidukoormad kontrollitud,» ütles ta. «Ostame sisse kütteväärtust ehk megavatt-tunde. Kütteväärtus on kõikidel koormatel määratud, pisteliselt tehakse ka laborianalüüse.»

Leppiman märkis, et Narva jaamades taastuvenergia kasutamise kontroll rikkumisi ei leiaks. «Mis aga ei tähenda, et kuskil ei võiks keegi asjadega slikerdada,» lisas ta.
 

Pikemalt loe Postimees Plussist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles