Rahumägi tegi turvafirmaga kummalisi vangerdusi

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu liige Jaanus Rahumägi üllatas USA retrolimusiin Packard Super Eight One-Eighty'ga
Riigikogu liige Jaanus Rahumägi üllatas USA retrolimusiin Packard Super Eight One-Eighty'ga Foto: Indrek Galetin

Riigikogu liige Jaanus Rahumägi teatas üleeile, et ostis osaluse turvafirmas, kuid jättis lisamata, et oli ise selle firma asutaja ja omanik kuni selle aasta veebruari alguseni.

Rahumägi osaühing Kitevale, mis on korrektselt majanduslike huvide deklaratsioonis kirjas, asutas OÜ ESC kaks aastat tagasi märtsis. Tema partner selles oli ettevõtja Ervin Kade.

Tänavu veebruari algul aga Kitevale loobus osalusest firmas. Firma sajaprotsendiliseks omanikuks sai ettevõtja Henn Ruubel, keda avalikkus tunneb ennekõike seoses Edelaraudteega.

Kulus üheksa kuud ja oktoobri lõpus äriregistrisse tekkis kanne, et veerandi OÜst ESC omandas Belgia ettevõtja Eric Van de Wynkele. Kulus veel üks kuu ja selle nädala teisipäevast on 70 protsenti ESC aktsiaid taas Kitevale omanduses.

Nagu nüüd teame, siis Rahumägi ja Eric Van de Wynkele on vanad sõbrad.

Esmapilgul võib jääda mulje, et Rahumägi legaliseeris oma osaluse ESCs vahetult enne Äripäevas ilmunud artiklit, mis seadis kahtluse alla Rahumägi aususe oma majandushuvide deklareerimisel. Ruubeli sõnul pidi Rahumägi taasomandama firma aga oktoobris, kuid notari juures tekkis tõrge ja see võttis veel mõned nädalad.

Ruubel märkis, et firma muutis sel aastal äriplaani, keskendudes India ookeanil laevade turvamisele. Ruubel lisas, et Rahumägi oli hoolimata vormistamata omandisuhetest väga huvitatud firma arengust. Ruubel ütles, et kui sai selgeks, et uus äriplaan õnnestub käivitada, siis otsustas Rahumägi asuda ka omanikeringi.

Kuigi Rahumägi ise kinnitas E24-le antud intervjuus, et pole kunagi oma poliitikupositsiooni kasutanud oma äri edendamiseks, siis möönis Ruubel, et rahvusvahelise turvaäri käivitamisel olid riigikogu kapo komisjoni esimehe Rahumägi kontaktid välismaal suureks abiks.

ESC tegutseb Ruubeli sõnul India ookeanil, kus pakub laevaomanikele turvateenust. Turvameesteks palkab firma Eesti sõdureid, kes on teeninud Afganistanis ja Iraagis.

Ruubeli sõnul on firma esimesed turvaoperatsioonid olnud edukad. Mehed on elusate ja tervetena Eestisse naasnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles