Rahumägi: elasin äripartneri villas

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus ja Mari Rahumägi
Jaanus ja Mari Rahumägi Foto: Indrek Galetin

Riigikogu liige Jaanus Rahumägi ütles E24-le, et suvitas Kreetal oma kauaaegse peresõbra ja äripartneri belglase Eric Van de Wynkele villas ning kasutas ka tema džiipi.

Jaanus Rahumägi, kelle villas te Kreetal elasite?

Kreeta saarel on üks kinnistu, mis ei kuulu mulle, vaid mu lähedastele inimestele. Ma olen seal viibinud ja viibin ka tulevikus. Selle kinnistu omandamises, õigustes ja kohustuste ei ole midagi korruptiivset. Mis kõige olulisem, kõik see on ammuilma teada Eesti vabariigi erinevatel institutsioonidel, kel võiks olla huvi sellise asja vastu. Info, mis ei ole nähtav ajakirjanikule, on nähtav maksuametile ja politseile. See on lihtsalt kontrollitav, võtab aega umbes tunni. See maja, kus käisin, kuulub mu äripartnerile Eric Van de Wynkele, kes on mu laste ristiisa ja keda tunnen aastast 1988.
Tema investeeris esimest korda Eestisse selleks, et luua restoran Roosikrantsi, kui mäletate, oli Tallinna linnavalitsuse hoone all. Me tutvusime temaga 1988. aastal Genti-Tallinna karate sõprusvõistlustel. Pärast seda oleme olnud lähedased sõbrad. Eric Van de Wynkele on investeerinud Eestisse läbi firmade ja ka eraisikuna. Praegu oleme investeerinud ettevõttesse ESC, mis tegutseb Adeni lahes ja India ookeanis. Tema põhieesmärk on kattuda kaitset laevaomanikele. Ettevõte lähtub euroliidu ja rahvusvahelisest õigusest.

Kellele kuulub džiip, millega Kreetal sõidate?

Auto kuulub samuti Eric Van de Wynkelele.

Kas ESC on teie majandushuvide deklaratsioonis kirjas?

Ma olen deklareerinud OÜ Kitevale, mille kaudu olen ESC omanik. Minu osalus ESCs on 70 protsenti.

Mõned aastad tagasi oli avalikkuse luubi all Eesti Panga presidendi Andres Lipstoki juhtum, kus ta poliitikuna sõitis erafirma autoga ja tekkis küsimus, et mida erafirma saab selle eest vastu. Mida teie vastu annate Eric Van de Wynkelele?

Ega ühiskond ei ole ainult administratiivne, vaid ka sotsiaalne. Kui üritame kõik sotsiaalsed suhted suruda administratiivsesse võtmesse, siis paneme vangi kogu Eesti rahva. Inimeste vahel on läbikäimise ja suhtlemise kombed tavad, mis ei põhine teenetel või rahal või muudel asjaoludel, kui usaldusel, sõprusel ja üksteise toetamisel. Kui öelda, et kõrge ametnik ei tohi seda teha, siis tuleb see administratiivselt reguleerida. Kui otsustatakse, et kõrged ametnikud ei tohi kasutada või peavad deklareerima erafirmade autode või muu vara kasutamist, siis see ka deklareeritakse. Praegu ei ole deklaratsioonivormi, kuhu sellised suhted kirja panna. Ma olen käitunud oma arust mõistlikult. Olen informeerinud suusõnaliselt kõiki neid, kel on põhjust olla teavitatud sellest, et ei tekiks kahemõttelisi olukordi. Kui ma oleks Eesti riigile julgeolekurisk, siis kaitsepolitsei oleks juba ammu reageerinud.

Kas te saaks täpsustada, kes on inimesed, keda olete teavitanud?

Ma ei saa seda täpsustada, sest see oli isiklik algatus sellisteks puhkudeks. Aga need on sellised inimesed, kes võiks teada sellistest kahemõttelistest olukordadest.

Meie intervjuu on kestnud 12 minutit, kui te oleks seda rääkinud Äripäevale, siis oleks skandaal jäänud sündimata?

Äripäev luuras minu järgi terve aasta, viimane info saadi nende poolt pool aastat tagasi. Minu poole ei pöördunud selle aja jooksul keegi Kreeta saarel ega hiljem Eestis. Ootamatult mingil hetkel tormasid ajakirjanikud kaameratega minu juurde, irvitades esitasid küsimusi ja püüdsid panna mind olukorda, kus saaks mind võimalikult palju kompromiteerida. Me ei ela hirmumaailmas, kus ajakirjanik võib poliitiku ootamatute rünnakutega ebamugavasse olukorda panna, et ta võimalikult ilge välja näeks. See ei ole ajakirjandus, vaid pika aja jooksul planeeritud poliitiline või mittepoliitiline tellimustöö.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles