Vitsur: palgatõusu trendiks muutumine oleks probleem

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Arengufondi majandusekspert Heido Vitsur.
Eesti Arengufondi majandusekspert Heido Vitsur. Foto: Peeter Langovits

Üks protsent tõusu keskmise palga puhul ei tasuks iseenesest mainimist, aga probleem tekib, kui tõus muutub trendiks, lausus Arengufondi majandusekspert Heido Vitsur.


Tema sõnul toob palgatõusu trendiks muutumine kaasa olukorra, kus meie olemasolevad  ettevõtted ei ole suutelised tööta olevale 100 000 inimesele tööd pakkuma ning lisaks ei ole Eesti atraktiivne ka neile Põhjamaade ettevõtetele, kes odavamat tootmise kohta otsivad.

Vitsuri sõnul on pragugi palgasurve olemas, sest spetsiifiliste oskustetagi inimesed leiavad tööd välisriikides.

Näiteks Soomes makstakse suhteliselt madala kvalifikatsiooniga töötegijale töö eest, mida soomlased ise teha ei taha Eestis sama  ametikohaga võrreldes kaks korda suuremat palka. Nii kurdavad meie ettevõtted, et tööjõudu ei ole.

«Sellises olukorras on paratamatu, et palgad peavad tõusma,» lausus Vitsur.

Majanduseksperdi sõnutsi on küsimus selles, kui produktiivseks suudab muutuda  ekspordisektor.

«Meil on probleem, et saada Eestisse need investeeringud, mis looks töökohti, mis lubaksid inimestele korralikku palka maksta,» lausus Vitsur, tõdedes, et oskustöölisi on ettevõtetel praegugi raske leida.

«Paljud neist 100 000 töötust võivad olla oskustöölised, aga paraku aladel, millele meil ei pruugi enam kunagi tööd pakkuda,» lausus ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles