EL pikendas Venemaa-vastaseid sanktsioone kuue kuu võrra

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva valmistub aastavahetuseks.
Moskva valmistub aastavahetuseks. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit leppis esmaspäeval kokku Venemaa vastu seoses Ukraina kriisiga kehtestatud majandussanktsioonide pikendamises kuue kuu võrra.

28-liikmeline ühendus põhjendas otsust asjaoluga, et Minski leppeid, millel on ka Venemaa allkiri, ei ole 2015. aasta lõpuks nõuetekohaselt jõustatud.

«Kuna Minski leppeid ei ole 31. detsembriks 2015 täielikult jõustatud, sanktsioonide kehtivust pikendatakse. Nõukogu jätkab jõustamise edusammude jälgimist,» on öeldud avalduses.

Algselt pidi sanktsioonide pikendamine olema formaalsus, mille liikmesmaade suursaadikud pidanuks detsembri algul heaks kiitma. Otsus vastuvõtmine viibis, kuna mitu riiki, teiste seas Itaalia, tõstatas küsimuse, kuidas saab blokk Venemaad samaaegselt Ukraina kriisi eest karistada ning taotleda samal ajal Moskva abi teistes rahvusvahelistes küsimustes, näiteks Süüria kriisis.

Moskvaga traditsiooniliselt lähedastes sidemetes Itaalia soovis küsimuse arutamist EL-i eelmise nädala ülemkogul, kuid peaminister Matteo Renzil ei õnnestunud teemat päevakorda lülitada.

«Minu arvates on üllatav, et tahame kinnitada sanktsioone eelneva aruteluta,» ütles Renzi pärast ülemkogu.  Itaalia välisministris tekitab meelehärmi ka Saksamaa plaan ehitada Vene gaasi Läänemere alt Euroopasse toimetamiseks uus torujuhe Nord Stream 2.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles