Adria Airways: Eesti projekt kestab 12-18 kuud

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adria Airwaysi lennuki mudel Eesti uue lennufirma Nordic Aviation pressikonverentsil.
Adria Airwaysi lennuki mudel Eesti uue lennufirma Nordic Aviation pressikonverentsil. Foto: Erik Prozes

Sloveenia lennufirma Adria Airways, kelle koodi all toimuvad Eesti uue lennufirma Nordic Aviation Groupi tellitud lennud, teatas eilses pressiteates, et koostööprojekti oodatav kestvus on 12-18 kuud.

Adria Airways kirjeldab oma teates, et esialgu lennatakse partnerfirmade lennukitega, kuid hiljem hakatakse kasutama kolme CRJ900 ja kahte CRJ700 lennukit, mis kuulusid varem Estonian Airile.

Adria Airways pakub Nordic Aviation Groupile täielikku müügi- ja operatsioonituge ning opereerib lende enda või renditud lennukitega. Nende jaoks on projekti eesmärk lennata koostöös Nordic Aviationiga ning sõlmida pikaajaline liit regionaallennufirmade sektoris, lisaks otsida sünergiat, mis on võtmeks tänapäeva Euroopas kõigi regionaallennufirmade eduks ja püsima jäämiseks.

Adria Airwaysi tegevjuht Mark Anžur ütles eile „Aktuaalsele kaamerale“, et nende ettevõtet on restruktureeritud juba 2011. aastast ja nemad olid samuti Euroopa Komisjoni uurimise all seoses riigiabi uurimisega. Euroopa Komisjon kiitis riigiabi andmise õiguspäraseks 2014. aasta juulis. „Otsus oli positiivne ja kinnitas, et ettevõte saab pikas perspektiivis ise hakkama. Praegu kuulume me veel 91 protsendi ulatuses riigile, aga käimas on riiklik programm, et valitsus väljuks osaliselt Sloveenia majandusest. Ja osa sellest programmist on ka Adria Airways. Põhimõtteliselt on ettevõte müügis,“ ütles Anžur.

Ettevõtte kodulehel seisab, et neil on lendamiskogemust juba üle 50 aasta. Nad ühendavad Sloveeniat erinevate Euroopa linnadega ja pakuvad ühendust Kagu-Euroopaga. Globaalse võrgustiku Star Alliance liikmena pääsevad nad ligi võrgustikule, mis vahendab lende 193 riiki. Nädalas on neil Ljubljanast 170 liinilendu, lisaks veel tšarterlennud Sloveeniast Vahemereäärsetesse puhkusesihtkohtadesse. Nende lennukipargis on kaks Airbus A319, kuus Bombardier CRJ900LR, üks Bombardier CRJ700ER ja üks Bombardier CRJ200LR lennukit.

Kodulehel on viimane ettevõtte majandusaasta aruanne esitatud 2013. aasta kohta, kus oldi põhitegevusega umbes miljon euro suuruses kasumis, kuid kokkuvõttes siiski 2,9 miljoni euroga puhaskahjumis, mis tulenes mitmest töötajatega seotud hagist ja lennukite tagastamisest. Nende aastakäive on püsinud stabiilselt 140 miljoni euro kandis, mis on kaks korda rohkem, kui Estonian Airi viimastel aastatel. Eestist ligi kaks korda suurem on ka Sloveenia rahvaarv – seal elab 2 miljonit inimest. Ettevõttes töötab 413 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles