Annus mõnitas konverentsil kapot ja prokuratuuri

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ärimees Toomas Annus jagas konverentsil «Äriplaan 2011» viiesajale ettevõtjale isiklikke kogemusi suhtlusest prokuratuuri ja kaitsepolitseiga.
Ärimees Toomas Annus jagas konverentsil «Äriplaan 2011» viiesajale ettevõtjale isiklikke kogemusi suhtlusest prokuratuuri ja kaitsepolitseiga. Foto: Raul Mee / Äripäev

Merko suuromanik Toomas Annus naeruvääristas konverentsil «Äriplaan 2011» kaitsepolitseid maadevahetuse süüdistusmaterjalide koostamisel, muu hulgas soovitas ta ettevõtjail kasutusele võtta käitumisjuhend läbiotsimise ajaks.



Annus alustas esinemist 500 ettevõttejuhi ja -omaniku ees teatega, et justiitsminister Rein Lang keelas tema esinemise õigusteadlaste päevadel. Nii Annust kui ka Merkot (praeguse nimega Järvevana) süüdistab prokuratuur maadevahetuse asjas altkäemaksu andmises. Annus esitles end konverentsil «Äriplaan 2011» kui ehitajat ja õiguste kaitse asjatundjat.

Annus rääkis, et kaitsepolitsei hakkas teda jälitama Enn Teimanni poja algatusel.

Segadus Toomastega

«Kuna Enn Teimanni asemele sai Merkos töötanud Tiit Ottis, siis Teimann nimetas mind tema vabastamise arhitektiks, kuigi mina olen hariduselt hoopis ehitusinsener,» märkis Annus.

Üheks Eesti rikkamaks inimeseks peetud Annus jutustas, et toona oli kahtluse all Kohtla-Järve reoveepuhasti ehitus. Tema jälitamine ei viinud aga kuhugi ja jälitustoimik on riigisaladus.

«Kanalisatsioonitorude kalle ja koostis, midagi on riigil seal varjata,» jätkas ärimees.
Annus leidis, et maadevahetuse kohtutoimikud on aetud sedavõrd mahukaks eesmärgiga, et keegi neid läbi lugeda ei jõuaks. Toimikuid on Annuse sõnul 200, igas 200 lehekülge.

«Mu meelest ainult Mihkel Mutt on tähelepanu juhtinud, et seda on rohkem, kui inimene elus läbi loeb,» rääkis Annus.

«Kui raha on, siis advokaadid loevad toimikud aasta-pooleteise jooksul läbi,» lisas ta.
Annus tuletas meelde, et ta anti kohtu alla ka maadevahetuste pärast, mida tegi üks teine Toomas, tuntud ehitusärimees on Toomas Luman, Nordeconi juht ja omanik.

Annus märkis, et ta anti esialgu kohtu alla Lumani firma maadevahetuste pärast, sest kapo ametnikud ei teinud sadu tunde pikki telefonikõnede lindistusi kuulates vahet Toomas Annusel ja Toomas Lumanil. Vestlustes oli juttu aina Toomasest ja Toomasest.

«Maa-ameti peadirektori Kalev Kanguriga oli ka täitsa jama, sest mul on näitlejast tädipoeg Guido Kangur,» seletas Annus.

Prokuratuur ei reageeri

Annus rääkis, et palus ühel oma töödejuhatajal abistada Kangurit maja ehitusel. «Lugupeetud näitleja maksis ise ehitajatele,» rääkis Annus. «Töödejuhataja käest nõuti hiljem ülekuulamisel, kus on Kanguri maja, töödejuhataja üles ei tunnistanud, siis selgus, et polegi see Kangur.»

Väidet, et Kalev Kangur sai altkäemaksuna ka korteri sisustuse, pidas Annus naeruväärseks. «Me müümegi kortereid mööbliga, aga see pole notariaalselt märgitud ja mööbel on nüüd altkäemaks,» kirjeldas Annus.

Annus tuletas meelde ka seda, et esialgses maadevahetuse süüdistuses oli punkt, milles talle heideti ette oma firmale kahju põhjustamist, sest ta vahetas liiga vähe looduskaitsemaid riigiga. Annus ütles, et üheaegselt süüdistati teda selles, et vahetas looduskaitsemaid, aga ka selles, et ei vahetanud looduskaitsemaid.

Maadevahetuse protsess algas mullu novembris ja kestab tänini. Asja uurimine algas juba 2006. aastal.

Riigiprokuratuur ei soovinud Annuse väiteid kommenteerida. «Prokuratuur ei pea võimalikuks kommenteerida pooleliolevat menetlust,» teatas avalike suhete juht Kadri Tammai.

Annuse nõuanded

Toomas Annuse soovitused edukaks äritegevuseks

1. Vältige konflikte kapo ametnike ja nende sugulastega.

2. Vältige konflikte poliitikutega.

3. Hoidke puutumatut finantsvara, mida ei saa arestida, et selle eest vajadusel perele süüa osta ja advokaadile maksta.

4. Võtke firmas kasutusele käitumisjuhend läbiotsimise ajaks.

5. Tehke läbi telefonikõnekoolitus, et öeldut ei saaks mitmeti tõlgendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles