Soov riigi üürilepingud ühtlustada tekitab vaidlusi

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseminister Marko Pomerants.
Siseminister Marko Pomerants. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Siseminister Marko Pomerants ei kooskõlastanud rahandusministeeriumi koostatud määruse eelnõu, mille eesmärk on luua ühtne ja võimalikult standardiseeritud reeglistik üürisuheteks, kus üürnikuks on riik.


Määrusega luuakse riigivara valitsejatele ühtsed tingimused riigi poolt sõlmitavatele üürilepingutele ehk luuakse nn üürilepingu standard. Määruse peamiseks positiivseteks mõjuks on üürilepingute sõlmimisel läbirääkimistele kuluva aja vähenemine, oli kirjas eelnõu seletuskirjas.

«Lisaks võimaldab üüritingimuste standardiseerimine oluliselt parandada üüritingimuste võrreldavust, sh erinevate üüripakkumiste võrdlemist üürniku poolt,» arvab rahandusministeerium. «Riigiüleselt on määruse positiivseks mõjuks tehingute läbipaistvuse suurenemine ja olulise eelduse loomine võrdlusanalüüsile. Samuti toetab määrus eelarve stabiilsust aidates paremini prognoosida tulevasi kinnisvarakulusid, eesmärk on maksimaalselt vältida järske üürihinna tõuse lepingutes.»

Siseminister Marko Pomerants teatas esmaspäeval, et ei kooskõlasta eelnõu. «Määrus ja selle lisad standardiseerivad riigi üürisuhet liigselt üürileandja huvides,» arvustas ta. «Riigivara valitsejal kui üürnikul on kohustus nendest reeglitest kinni pidada ja seetõttu puudub võimalus paremates tingimustes, ilma rahandusministeeriumi kooskõlastuseta, kokku leppida.» Täiendava bürokraatiaga ei saavutata kindlasti loodetavat positiivset mõju lepingu läbirääkimisteks kuluvale ajale, märkis siseminister. Ta tegi ettepaneku määruse eelnõu veel kord läbi töötada, arvestades mainitud probleemidega.

Eelnõu kohta tegid märkusi ka justiits-, põllumajandus-, haridus- ja teadus- ning kultuuriministeerium, kuid nemad selle siiski kooskõlastasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles