Iirimaa avalikustas võiduka viisaastaku plaani

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iiri rahandusminister Michael Noonan.
Iiri rahandusminister Michael Noonan. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Iiri valitsus tegi eile teatavaks viie aasta plaani elukorralduseks pärast kasinust. Kavas on maksukärped ning kulutuste kasv – kui hästi läheb, siis isegi paremad palgad riigitöötajaile.

Läinud oktoobris kuulutas Iirimaa seitse aastat väldanud kasinuse-ajastu lõppenuks, kirjutades juba tänavusse eelarvesse sisse väikeseid kärpeid tulumaksu osas ning natuke kasvu kulutuste vallas.

Nagu vahendab Wall Street Journal, lubas rahandusminister Michael Noonan jätkata samas vaimus viis aastat jutti: «Me oleme positsioonil, kus võime rakendada ekspansiivset eelarvet sel aastal ja igal aastal kuni 2020. aastani välja.»

Noonani kinnitust mööda kahaneb eelarvepuudujääk tänavu 2,3 protsendi peale sisemajanduse kogutoodangust – mitte 2,7 protsendi tasemele, nagu varem prognoositi.

Minister tõotas, et kõrvaldab eelarvepuudujäägi kümnendi lõpuks täielikult. Ta selgitas, et valitsus kavatseb jõuda nimetatud eesmärgini majanduskasvu ja mitte enam kasinuse abil.

2013. aasta lõpupoole väljus Iirimaa kolm aastat kestnud EL-IMFi päästepaketist.

Mullu oli Iirimaa majanduskasv Euroopa kiireim. Töötusmäär on riigis stabiilselt langenud.

Tänavuseks majanduskasvuks lubab Noonan 4 protsenti, ning pärast seda 3,25 protsenti aastas kuni kümnendi lõpuni.

Samas on rasked ajad siiski räsinud valitseva Fine Gaeli ja leiboristide koalitsiooni populaarsust ning nende tagasivalimine pole päris kindel.

Iirimaad ootavad üldvalimised tuleva aasta alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles