Mölder: oma piimatööstus on talunike unistus

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehm
Lehm Foto: Priit Simson

Tartu Agro juht Aavo Mölder ütles kahe piimatöötleja ühinemisplaane kommenteerides, et talunikud on juba pikka aega unistanud oma piimatööstuse ostmisest või ehitamisest.

Tere piimatööstus ja E-piim teatasid täna hommikul, et kavandavad ühist tegutsemist, mis võib päädida kahe ettevõtte liitumisega.

«Ma ei kujuta ette, kumb kumma ostab,» ütles Mölder. «Aga Kruudal on vaja Murakat ja Murakal Kruudat, sest ilmselt mõlema tööstused vajavad senisest suuremat efektiivsust.»

Mölder lisas, et kasvanud piima kokkuostuhinnad sunnivad piimakombinaate mõtlema senisest tõhusamale tootmisele, sest kõiki kulusid ei saa enam n-ö taluniku kaela lükata.

«Turuolukord sunnib Baltikumis tegutsevaid piimakobinaate ühinema,» ütles Mölder.

Mölder kinnitas, et piimatootjad on pikka aega unistanud mõne piimatööstuse ostust või koguni uue suure tööstuse ehitamisest. Mullune erakordselt madal piimahind on aga enamiku piimakasvatajatest saatnud võlalõksu, sest laenud on võetud arvestusega, et piima eest saab märksa rohkem raha, kui eelmisel aastal makstud kolm krooni kilost.

Mölder arvas, et uus piimanduskontsern siseturgu ei tohiks väga palju mõjutada, sest kuni jätkub häid ekspordivõimalusi, siseturu pärast ei konkureerita. Piimakarjakasvatajail on uue kontserni käest aga lootus saada paremat hinda.

E-piima eristab teistest piimaühistutest oma juustutootmine. Eestis ongi kombeks, et põllumajandusettevõtted müüvad piima ühistute vahendusel, et suurema koguse korjates teenida paremat hinda.

E-piim on taoliste piimaühistute hulgas üks kolmest suuremast, kes vahendab päevas umbes 230 tonni piima.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles