ÜRO hoiatab: hinnad hakkavad langema

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Langus.
Langus. Foto: SCANPIX

ÜRO hoiatab, et enneaegsed kasinusmeetmed Euroopas ja USAs lükkavad maailmamajandust lähemale deflatsioonispiraalile.


Deflatsioonil ehk hinnalangusel võivad aga olla kehvad tagajärjed: ettevõtted hakkavad vähem tootma ja alandavad palku või koondavad töötajaid. See võib viia nõudluse kahanemise ja edasise hindade languseni.

«Ekspansiivse fiskaalpoliitika jätkumine on vajalik deflatsioonispiraali ja edasise tööhõive olukorra halvenemise vältimiseks,» vahendas Bloomberg ÜRO kaubanduse ja arengu konverentsi (UNCTAD) eile avaldatud aruannet.

Kulukärped on aastal 2011 laienemas üle kogu Euroopa, eeskujuks Saksamaa «tingimusteta fiskaalne konsolideerumine» eesmärgiga taastada turgude usaldus, tõdetakse aruandes. UNCTAD arvab aga, et kasvav usaldus majanduse pikaajalistesse väljavaadetesse ei korva lühiajalisi säästumeetmete mõjusid, sealhulgas töökaotusi.

«Enneaegse majanduse turgutamise lõppemise väljavaade Euroopas on tõstatanud kahekordse majanduslanguse riski selles piirkonnas või isegi üleilmselt,» hoiatab aruanne. «Tihti ei märgata, et kahekordne majanduslangus tulenevalt oma negatiivsest mõjust avaliku sektori tuludele võib kujutada avaliku sektori rahandusele isegi suuremat ohtu kui jätkuv fiskaalne laienemine.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles