EXPOst loobumine läheks riigile maksma üle miljoni euro

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline saab olema Eesti paviljon maailmanäitusel 2015.
Selline saab olema Eesti paviljon maailmanäitusel 2015. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) teatas eile, et Eesti osalemine EXPO Milano 2015 maailmanäitusel on sattunud küsimärgi alla, kuna ehitushanke vaidlustamine sai õiguskaitse ja neil ei ole võimalik ehitajaga õigeaegselt lepingut sõlmida.

Samas on praeguseks EXPO-l osalemiseks tehtud kulutusi juba 700 000 euro eest ning kohustusi on võetud veel 400 000 euro ulatuses.

Praegu kaalub EAS ehitushanke tulemuste tühistamist ja Milanos juba paviljone ehitavate firmade seast Eesti paviljonile uue ehitaja leidmist, et Eesti väljapanek saaks 1. maiks 2015 üldse valmis. See annaks aga hanke võitnud ettevõttele AS Ekspodisain omakorda aluse EASi vastu kohtusse minna ja kahjutasu nõuda.

Paviljoni hankel kvalifitseerimata jäetud E&G OÜ vaidlustas hanke tulemused esmalt riigihangete vaidlustuskomisjonis, kus ta õigust ei saanud. Seejärel läks ettevõte kohtusse, mis eelmisel reedel andis oma määrusega E&G-le õiguskaitse.

EXPO 2015 Eesti juhtkomitee ja EASi nõukogu esimehe Ahti Kuninga sõnul ei ole nad lootust siiski lõpuni kaotanud. «Praegu on parim võimalus asuda eelläbirääkimistesse EXPO-l juba tegutsevate ehitusettevõtetega. Kui meil jaanuari keskpaigaks ehitajat leida ei õnnestu või ei selgu muud lahendust, siis tuleb meil tõsiselt kaaluda EXPOst loobumist,» rääkis Kuningas.

EXPO projektijuht Andres Kask ütles, et kinnitatud eelarvet ei saa ületada ja ka kohaliku ehitajaga sõlmitud lepingu ehitusmaksumus peaks jääma praeguse pakkumisega samasse suurusjärku ehk kahe miljoni euro juurde.

Kase sõnul on kohapeal osa ehitajatest juba paviljonide ehitustöid lõpetamas ning esimesed kontaktid nendega on andnud lootust, et sealt oleks võimalik ehitaja leida. Ilma hanketa ehitaja leidmine peab aga olema piisavalt põhjendatud ja selleks saadeti arupärimine rahandusministeeriumisse, kelle hinnangut olukorrale nüüd oodatakse.

EXPO-l osalemisest loobumine võib samuti tuua kaasa sanktsioone korraldajatelt, kuid need sõltuvad Kuninga sõnul sellest, millal täpselt loobumisest teatada.

Maailmanäitus toimub tuleva aasta 1. maist kuni 31. oktoobrini Milanos. Eestil on lepingu järgi õigus kasutada 1010-ruutmeetrist ala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles