Venemaa keskpank tegi valearvestuse

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rubla kurss euro suhtes.
Rubla kurss euro suhtes. Foto: Pm

Venemaa keskpank tegi reedel valearvestuse, kui lootis, et baasintressi tõstmine 1,5 protsendi võrra 9,5 protsendini peatab rubla kursi languse või aitab sellel koguni tõusta. Idanaabri valuuta ralli kestis pärast üllatava otsuse vastuvõtmist täpselt kaks minutit – pärast seda kukkus rubla dollari suhtes 3,6 protsenti, mis oli valuuta suurim langus viimase kolme kuu jooksul. Alates Venemaa invasioonist Krimmi on rubla nõrgenenud 17, aasta algusest 23 protsenti.

Intressimäära tõstmine oli tervelt protsendipunkti võrra rohkem, kui analüütikud ootasid. Tõsi, kaks päeva varem tegi rubla küll suurima ralli alates 2003. aastast, sest ringi liikusid kuuldused, et tullakse välja kavaga, mis lubab Venemaa keskpangal olla praegusest vähem ettearvatav ja agressiivsem, kuid tegelikkuses ei suutnud keskpank rubla müügilainet peatada.

«Üksnes intressimäära tõstmine ei muuda mitte midagi,» ütles Bloombergile Hollandi suurpanga ING Group Venemaa peaanalüütik Dmitri Polevoi. «Keskpank ei saa probleemi juurtest aru või kardab tegutseda. Või mõlemat,» lisas ta.

Suurte investeerimispankade, nagu Goldman Sachsi ja Saksamaa ühe suurema panga Commerzbanki analüütikud on öelnud, et praegused keskpanga interventsiooni ehk valuutaturgudele sekkumise reeglid tuleks kõrvale heita, selleks et peletada turult minema spekulandid, andes keskpangale võimaluse müüa dollareid ilma hoiatamata.

Praeguste reeglite järgi peab keskpank automaatselt sekkuma, kui rubla kurss läbib teatud valuutakursi koridori. Siis võib ta kulutada rubla kaitsmiseks 350 miljonit dollarit ning muuta valuutakursi muutumiskoridori viie kopika võrra. Protsess kordub iga kord, kui rubla kurss langeb taas viie kopika võrra.

Goldman Sachi analüütikud Clemens Grafe ja Andrew Matheny kirjutasid oma klientidele, et mida kauem keskpanga juht Elvira Nabiullina interventsioonipoliitikat kristallselgena hoiab, seda rohkem teenivad spekulandid, kes panustavad rubla edasisele nõrgenemisele.

Sel aastal on Venemaa keskpank kulutanud rubla kaitsmiseks 71 miljardit dollarit. Venemaa välisvaluutareservid on sel aastal kahanenud 14 protsenti, 439 miljardi dollarini.

Loe pikemalt Postimees Plussist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles