Maxima: toiduainete hinnatõus aeglustub

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maxima Pärnu poes.
Maxima Pärnu poes. Foto: Ants Liigus

Maxima kauplustes olid peamiste toiduainete hinnad augustis vaid neli protsenti kallimad kui enne toiduainete hinnaralli algust aasta tagasi suvel.


Maxima kauplustes on hinnad tänavu augustis võrreldes mulluse juuniga, kui kiire hinnatõus alguse sai, kasvanud kõigest 4,3 protsenti. See tähendab, et neljaliikmelise pere nädalane 36 tootest koosnev toidukorv, mis mullu juunis maksis 600 krooni, maksis tänavu augustis 626 krooni.

Selle aasta jaanuariga võrreldes on peamiste toidukaupade hinnad Maxima kauplustes alanenud ligi kümnendiku võrra. Hindade tipphetkest tänavu märtsis, mil sama ostukorv maksis Maximas 741 krooni, on hinnad langenud juba ligi 16 protsenti ehk pere hoiab iganädalastelt peamistelt toidukuludelt kokku juba üle 115 krooni. Sarnaselt on hinnad liikunud ka teistes odavamates jaekettides. Kõige enam on odavnenud piima- ja jahutooted, kallinevad aga endiselt kohv, suitsud ja alkohol.

Hinnalanguse põhjusteks on kahtlemata vähenev tarbimine ning üldine toormehindade langus maailmas. Eestis aitab nende põhjuste kõrval oluliselt hindu langetada jaekaupmeeste üha tugevnev konkurents. Kallimad kauplused on tarbimise vähenedes selgelt turuosa ja kliente kaotanud ning on olnud sunnitud viimasel paaril kuul odavamatest kettidest protsentuaalselt veelgi enam hindu langetama.

Maxima tegevdirektori Margus Pärna sõnul peaksid sügisel toiduainete hinnad stabiliseeruma. «Kindlasti ei kordu lähikuudel enam sellises ulatuses hinnatõuse ega languseid nagu me viimase pooleteise aasta jooksul oleme näinud,» märkis Pärn. Kaugemaid prognoose on tema sõnul hetkel raske teha, sest üha enam mõjutab Eestit maailma turgudel toimuv.

Balti riikide suurimal jaemüügiketil Maxima on tänase seisuga 424 kauplust. Neist 229 töötab Leedus, 124 Lätis, 49 Eestis ja 22 Bulgaarias. Võrreldes mulluse esimese poolaastaga kasvas Maxima käive Eestis tänavu 50,5 protsenti 2,1 miljardi kroonini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles