Lugeja küsib: miks jogurtijookidel pole pandipakendi märgist?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jogurtipudelit ei tasu mitu korda kasutada.
Jogurtipudelit ei tasu mitu korda kasutada. Foto: Lugeja foto

«Miks jogurtijookidel pole pakendimärki? Miks neid ei saa tagastada? Mõnel smuutipudelil olen küll näinud, miks siis näiteks jogurtijookidel ei ole?» küsis lugeja.

Vastab Maag piimatööstuse turundusjuht Ruta Kallaspoolik.

Piimapudelid ei kuulu pandisüsteemi alla, mis tähendab, et neid ostes ei pea erinevalt limonaadi- või õllepudelist lisaraha maksma.

Tänane pakendiseadus reguleerib, millist tüüpi pakenditele laieneb pandipakendi süsteem ja piimataara selle alla ei kuulu. Maag Piimatööstuse taarat haldab Eesti Pakendiringlus ehk tühi pudel, nagu ka plasttopsid ja tetrapakendid, tuleks viia pakendikonteinerisse, kust need liiguvad edasi ümbertöödelduna taaskasutusesse.

Kuna piim on bioloogiliselt aktiivne vedelik, siis me ei soovita tühja piimatoote pakendit ka kodus väga pikalt taaskasutada. Miks?

Plastik seob «rasvaseid» molekule väga kergesti ning plastiku puhastamine neist «rasvastest» ainetest on oluliselt keerulisem kui klaasi või keraamika pesu. Tõenäoliselt on paljudki kogenud, et ühekordsete plastnõude pesu rasvastest jääkidest on suhteliselt tüütu ettevõtmine (näiteks matkal olles), kuna rasvast lahtisaamiseks peab olema käepärast soe vesi, pesuaine ja korralik nuustik, muidu jäävad nõud rasvaseks.

Plastpudelisse sissepääsemine on kitsa avause tõttu tüütu ja tihti jääb ka harjaga pestes pudel seest «rasvaseks». Aga hoolikal pesijal on võimalik ka plastpudel piisavalt puhtaks saada, et seda mõned korrad taaskasutada. Pikema-ajaliseks kasutamiseks plast siiski ei sobi, kuna kogu valgukihti pole võimalik plastilt maha pesta ning iga korraga see kiht muudkui pakseneb. Haisema ei hakka seejuures mitte see rasvakiht ise, vaid bakterid, kes sellisel viljakal pinnasel oma kolooniat arendavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles