Hiinast sai maailma suurim energiakasutaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina kaart.
Hiina kaart. Foto: STR/AFP

Hiina möödus mullu USAst ja tõusis maailma suurimaks energiakasutajaks, teatas Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA).

Eeldatavasti annab uus staatus Hiina valitsusele suurema mõju globaalsetel energiaturgudel, hindade määramisel ja energia tarbimise viiside valdkonnas.

Hiina saavutas esikoha oodatust kiiremini, kuna USA on viimase kümnendiga energia efektiivse kasutuse vallas tunduvalt suuremaid edusamme teinud. Inimese kohta tarbib USA energiat Hiinast kõvasti rohkem ning jääb efektiivsuse poolest alla Euroopale.

IEA peaanalüütik Fatih Birol ütles: «2000. aastal tarbis USA kaks korda rohkem energiat kui Hiina, nüüd aga tarbib Hiina rohkem kui USA.» Ta märkis, et USA on selle perioodi vältel iga aastaga tõstnud energiatarbimise efektiivsust 2,5 protsendi võrra, Hiina aga vaid 1,7 protsendi võrra.

«Teisest küljest on USA aga energiast teatud mõttes küllastunud. Aga eriti aastast 2005 alates on energia efektiivsema kasutuse nimel tõesti palju pingutatud,» ütles ta.

Hiina kulutas mullu energiana 2252 miljoni naftatonni väärtuses kivisütt, naftat, tuumaenergiat, maagaasi ja hüdroenergiat, mis on ligikaudu 4 protsenti USAst enam.

Hiina majanduskasv ei kannatanud kriisijärgselt ka nii rängalt, nagu USA oma.

2008. aastal lükkas Hiina naftahinnad rekordkõrgustesse, aidates seega omalt poolt kaasa majanduslangusele kogu maailmas. Biroli sõnutsi võib aja möödudes sama tulemuse anda ka Hiina järjest kasvav vajadus kivisöe ja gaasi impordi järele.

Juhtiva energiakasutajana võib Hiina edaspidi üha rohkem hakata mõjutama viise, kuidas energiat maailma mastaabis kasutatakse – alates sellest, milliseid autosid toodetakse kuni selleni, mis liiki elektrijaamu ehitatakse.

See tähendab, et Hiina hakkab kujundama energiatarbimise viise ja harjumusi ka väljaspool omaenda piire. «Doominoefekt saab olema suur,» ütles Birol.

IEA hoiatas küll, et andmed Hiina mulluse energianõudluse kohta on esialgsed, kuid sealse tarbimise tõusus ei kahtle keegi. Nii näiteks muretsevad Lääne poliitikud üha enam selle pärast, kuivõrd agressiivselt üritab Hiina kindlustada endale naftat Kasahstanist kuni Sudaanini, peavalu põhjustab ka Hiina heitgaaside kasv.

Kivisöe kasutuse poolest on Hiina ülejäänud maailmast juba mäekõrguselt ees. Omaenda hiiglaslikele ressurssidele vaatamata on termilise kivisöe import plahvatuslikult kasvanud ja jõudnud tänavu 105-115 miljoni tonnini, tõrjudes esikohalt Jaapani. Alles kolme aasta eest oli Hiina puhtakujuline kivisöe eksportija.

Sama trendi võib täheldada ka nafta puhul. Maailma tähtsaim naftaeksportija Saudi Araabia müüs mullu esmakordselt Hiinale rohkem naftat kui USA-le, kes on aastakümneid nende kõige olulisem klient olnud.

IEA direktor Nobuo Tanaka kutsus Hiinat märtsis organisatsiooni liikmeks ja tunnistas, et ilma nendeta kaotab OECD suurimate energiatarbijate esindaja töö paljuski oma mõtte.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles