New York Times: Krimmi käekiri kordub

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Donetskis ja mujal Ida-Ukrainas järgitakse täht-tähelt Krimmis etteantud stsenaariumi, kirjutab New York Times oma värskes juhtkirjas.

Venemeelsed on vallutanud Donetski oblastivalitsuse hoone, kuulutanud piirkonna Ukrainast iseseisvaks ning nõuavad 11. maiks Venemaaga liitumise referendumit.  

Vene presidendil Vladimir Putinil ei pruukinud olla Ida-Ukrainaga samasuguseid plaane kui Krimmiga, kuid enam ei saa seda välistada.

USA ja Euroopa on korduvalt kinnitanud, et edasine Vene agressioon toob kaasa kohese ja karmi reaktsiooni. Nüüd on aeg see reaktsioon ette valmistada.

Tõsi: kui Putin 18. märtsil Krimmi annekteerimist õigustava kõne pidas, tõmbas ta nimetatud poolsaare ja ülejäänud Ukraina vahele eraldusjoone. Samas on Putin õhutanud lõkkele kired, mida tal endalgi võib olla võimatu kontrollida.

NYT toimetajate jaoks on kerge ette kujutada, kuidas olukord Donetskis, Harkivis või Luganskis muutub vägivaldseks ning Putin kogeb kohustust – või pigem näeb võimalust – pidada oma sõna ja «kaitsta» venelasi Ukrainas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles