Tööstustoodang talub eurotsooni tormi hästi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötlev tööstus.
Töötlev tööstus. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tehased ja vabrikud üle kogu maailma on eurotsooni majandust ähvardavale tormile siiani vapralt vastu pidanud.

Nagu näitab USA tööstuse «tervisliku seisundi» peamine indikaator, kasvab tööstustoodang juba 10 kuud järjest ja ületab igati analüütikute prognoose.

Aasias on tootmiskasv maikuus kergelt aeglustunud, kuid globaalse finantskriisi jätkudes on Aasia majanduskliima järsult paranenud.

«Nagu näib, ei ole Euroopa riigirahanduskriis USA tootjate väljavaateid kahjustanud, vähemalt siiamaani mitte,» ütles Capital Economicsi vanemanalüütik USAs Paul Ashworth.

Euro kukkus eile nelja aasta madalaimale 1,2112 dollari tasemele ja kuigi Aasia börsihinnad tootmiskasvu teate peale langesid, hoidsid USA uudised sealseid börse ilusti üleval.

USA tarnejuhtimise instituudi ISM indeks langes aprillikuise 60,4 juurest mais 59,7 peale, analüütikud olid prognoosinud kukkumist 59,5 tasemele. Nende sõnutsi peegeldas maikuine näitaja igati sisemajanduse kogutoodangu 5,5-6-protsendilist kasvu, mis kaugelt ületab USA pikaajalise keskmise.

Hämmastav oli aga see, et sama indeksi raames mõõdetav uute eksporditellimuste näitaja tõusis kahe aastakümne rekordkõrgusele 62,0. Alles kuu aega tagasi oli «seis» 61,0. See sündis vaatamata dollari tõusule ja sellele, et Kreeka majanduskriis välisnõudlust ähvardama on hakanud. «Ilmselt on mõju eelolevatel kuudel suurem, kuid vähemalt praegu ei ole Euroopa hädad USA taastumist veel rööbastelt maha tõuganud,» ütles Ashworth.

Hiinas näitasid nii ametlikud kui mitteametlikud ostujuhtide indeksid, et tööstustoodang on viimase kuuga kahanenud. Aeglasemas tempos värvatakse tööle ka inimesi, kuna uusi tellimusi tuleb vähem nii kodu- kui välismaalt.

Hiina ametlik ostujuhtide indeks langes mais 53,9 peale, aprillis oli vastav näitaja 55,7. HSBC mitteametlik indeks kukkus 55,2 pealt 52,7 tasemele. Kui indeks on üle 50, tähendab see tööstustoodangu kasvu.

HSBC näitaja oli Hiina jaoks aasta madalaim. Analüütikud ütlesid, et tõsist tagasilööki Hiina majandusele kasvutempo langus endast ei kujuta.

«Tootmise kerge langus tähendab seda, et ülekuumenemise oht ei ole enam nii suur. Ilmselt hakkab rahapoliitika koomaletõmbamine end vaikselt tunda andma,» ütles HSBC vanemanalüütik Hiinas Hongbin Qu. «Siinkohal tuleb aga märkida, et majanduskasv on tugev ja kahekordse majanduskanguse riski pole. Seda ka sel põhjusel, et infrastruktuuridesse tehakse massiivseid investeeringuid ning eratarbimine on stabiilne.»

Teised analüütikud osutasid sellele, et ametlik indeks on maikuus aprilliga võrreldes langenud juba alates statistikaandmete kogumise algusest aastal 2005, mis viitab sellele, et tegemist on hooajalise nähtusega.

India andmed näitasid, et sealne tootmine on kasvanud kahe aasta kiireimas tempos. India majandus kasvas esimeses kvartalis 8,6 protsenti.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles