EL: pensionile tuleb hakata minema 70-aastaselt

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hulk inimesi plaanib jätkata töötamist ka pensioniealisena.
Hulk inimesi plaanib jätkata töötamist ka pensioniealisena. Foto: Raigo Pajula

Euroopa Komisjoni arvates ei tohiks pensionil veedetud aeg üheski liikmesriigis moodustada rohkem kui kolmandiku  inimese täiskasvanuelust.


Aastal 2060, kui eurooplaste keskmine eluiga on prognoosi kohaselt praegusest 7 aasta võrra pikem, peaks pensionile mineku vanus selle tingimuse täitmiseks ulatuma ligikaudu 70 aastani, vahendas EUobserver Saksamaa Financial Timesi artiklit Euroopa Komisjoni peagi esitletavast dokumendist.

Liikmesriigid peaksid komisjoni hinnangul järk-järgult pensioniiga tõstma ning inimesed peaks töötama rohkem tunde, vastasel juhul võib neid tabada «väiksemate väljamaksete ja suurema panustamise valus kombinatsioon.»

Praegu on keskmine reaalne pensioniiga Euroopa Liidus ligikaudu 60 aastat. Liikmesriigid on seadnud eesmärgiks tõsta pensionile mineku vanus 65 aastani.

Eriti varase pensionileminekuga paistab silma Prantsusmaa. Seal lähevad mehed pensionile keskmiselt 58,7 aastaselt. Riigi kavad pensioniiga tõsta on juba pikka aega toonud inimesi tänavale protestima ja 1990. aastatel aitasid kaasa valitsuse kukkumisele. Eile tuli üle kogu Prantsusmaa tänavaile 400 000 inimest, et avaldada meelt valitsuse kava vastu tõsta pensioniiga ühe aasta võrra 62 aastani.

Pingeid tekitab ka pensioniea erinevus liikmesriigiti. Debatis selle üle, kas tuleks panustada võlakriisis Kreeka päästmise fondi, on mitmed Saksa poliitikud kasutanud argumenti, et keskmine pensioniiga Kreekas on vaid 61 aastat, samas kui Saksamaa tõstis selle hiljuti 65 aastalt 67-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles