Valdur Laid: oleme töökultuurilt ja juhtimises soomlastega väga sarnased

Aivar Reinap
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdur Laid
Valdur Laid Foto: Peeter Langovits

Kaks aastat Soomes tippjuhina töötanud Valdur Laidi sõnul on Soome ja Eesti väga sarnase kultuuri ja inimestega, mistõttu nad täiendavad suurepäraselt teineteist. Laid hakkab aprillist juhtima Soome tuntud telekomifirmat Sonera.

Kas uudis uuest ametist tuli teile üllatusena?

Kuna Sonera eelmine juht asus juhtima Euroopa regiooni, siis oli selge, et tuleb leida talle asendaja. Mulle tehti eelmisel nädalal see ettepanek ja ma olin nõus.

Kui palju konkurente oli?

Keeruline öelda, sest ma pole selle protsessiga kursis. Juhtisin enne siin Soome Soneras lairiba ärivaldkonda, mis on samasugune nagu Elion Eestis.

Mis näoga soomlased selle uudise vastu võtsid, et eestlane hakkab neid nüüd juhtima?

Olen siin Soomes juba kaks aastat töötanud ja kuna on tegu rahvusvahelise organisatsiooniga, siis pole ka rahvus eriti oluline. Ilmselgelt on see positiivne tunnustus sellele tööle, mida me siin seni oleme teinud.

See on suur saavutus, et eestlane juhib infotehnoloogia maal Soomes ühte olulisemat tehnoloogiaettevõtet. Mida see näitab – kas oleme selles vallas erakordselt tublid või on soomlased jäänud loorberitele puhkama?

Seda on raske niimoodi kommenteerida. Kahtlemata on Elion ja EMT olnud Telia-Sonera grupis väga eesrindlikud ja edukad ettevõtted. Lisaks on see ka konkreetsete valikute küsimus – Telia-Sonera grupis on ka teistes riikides välismaalastest juhid ehk see pole just Eesti-Soome küsimus.

Kui lihtne oli Soome ärimaailma sisse elada? Räägite juba eesti keelt korraliku soome aktsendiga.

Töö juures räägin jah soome keeles ja grupis laiemalt inglise keeles. Kuna pere on mul ka Soomes, siis kodus räägin ikka igapäevaselt eesti keeles. Teisalt juhtimise ja inimeste töö kultuuri mõttes on Eesti ja Soome ikkagi väga sarnased riigid ehk selles mõttes oleme ikka väga-väga lähedased.

Milles see väljendub?

Inimesed otsustavad sama moodi, inimeste töökultuur ja professionaalsus on suurel määral sarnased. Soome on kõige lähim riik Eestile – nii keele, kultuuri, kui ka töökultuuri ja töö traditsioonide mõttes.

Palgad on aga sama pingutuse eest väga erinevad, mis sunnibki paljusid Soomest tööd otsima.

Eks see ole tootlikkuse ja rahvusliku jõukuse erinevustest tingitud. Nii Eesti kui Soome jaoks on meie lähedus suur võimalus ja me täiendame suurepäraselt teine teist.

Kas teil pere juured on nüüd Soomes ja jäätegi perega sinna või näete veel oma tulevikus ka Eestile kohta?

Vanem tütar käib ülikoolis ja pole meiega Soomes, kuid naine ja noorem poeg on minuga siin. Juured on mul siiski Eestis ja näen oma tulevikku ikka eestlasena Eestimaal.

Täispikka intervjuud Valdur Laidiga loe homsest Postimehest!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles