Palk ei motiveeri tööle, vaid sunnib lahkuma

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professor Vetiku hinnangul tuleb pidada ohumärgiks seda, kui ühiskond liigub selles suunas, kus rahvuslikud erinevused hakkavad üha enam kattuma klasside sotsiaalmajanduslike erinevustega.
Professor Vetiku hinnangul tuleb pidada ohumärgiks seda, kui ühiskond liigub selles suunas, kus rahvuslikud erinevused hakkavad üha enam kattuma klasside sotsiaalmajanduslike erinevustega. Foto: SCANPIX

Jaanuarist tehtud ja 23 riiki hõlmanud tööalasest uuringust selgus, et palga suurus ei ole motivatsiooni puhul määrav, küll aga on see üks peapõhjus töölt lahkumisel.

Pealkirja «European Employee Index 2010» kandva uuringu järgi on tähtsaimaks tööga rahulolu kriteeriumiks põnevad tööülesanded. Koguni 43 protsenti vastanutest märkis, et igapäevased kohustused on selles osas tähtsaimad, vahendas Aftenposten.no.

Palk mängib rahulolu puhul vähem rolli – seda pidas tähtsaimaks faktoriks vaid neli protsenti vastanutest.

«Palk sunnib eelkõige töölt lahkuma, kui see liiga kehv on, kuid palk ei ole see, mis meid tööl motiveerib. Töö teevad meeldivaks muud asjad. Samas on palk oluline heade töötajate ligimeelitamisel,» kommenteeris uuringu tulemusi Norra personalitöötajate ja juhtide organisatsiooni HR Norge eestvedaja Even Bolstad.

Norra asus koos teiste Põhjamaadega tööga rahulolu näitajates Euroopa riikide edetabeli eesotsas. Rootsi, Taani, Norra ja Soome töötajad on Euroopas ühed rahulolevamad. Kõige vähem on rahul Tšehhi, Venemaa, Jaapani ja Ungari töötajad.

Eesti asus rahulolu näitajatega riikide järjestuses 12. kohal, koht eespool oli Prantsusmaa ja kohe Eesti järel Saksamaa.

Uuringu käigus küsitleti selle aasta jaanuaris 23 riigi töötajaid, kokku oli vastajaid 25 000. Uuringu on välja töötatud uuringu- ja konsultatsioonifirma Ennova.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles