Tero Taskila: Eestil on välismaa talentidele vähe pakkuda

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tero Taskila.
Tero Taskila. Foto: Peeter Langovits

Endine Estonian Airi juht ja nüüdne talendiotsingufirma Milvius Interim & Board kaasasutaja  Tero Taskila ütles Äripäeva Palgafoorumil, et Eesti ettevõtted pakuvad välismaistele talentidele üsna vähe. «Palgad on väiksed, palju on nn onupojapoliitikat, infrastruktuur on vilets,» kirjeldas ta.

Taskila sõnul liiguvad töötajad tööjõuturul rohkem ringi, suureneb ka ajutiste lepingute alusel töötamine ning osaajaga töötamine ehk töötaja jagab oma aega mitme tööandja vahel. Ka Taskila märkis, et inimeste himu ise ettevõtja olla kasvab. Teisalt on kasvanud ka teenuste sisseostmine -  juba leidub ka ettevõtteid, kes ostavad isegi innovatsiooni sisse.

Väbamine toimub tänapäeval internetis, 92 protsenti värbajatest on ja CVd muutuvad vähemoluliseks, sest kasutatakse kandidaatide hindamiseks muid kriteeriume.

Taskila ütles, et Eesti ettevõtted pole välismaa juhtidele väga atraktiivsed ning eriti käib see riigiettevõtete kohta. «Riigiettevõtted pole just lihtsas olukorras, sest nende juhtide käed on võrreldes erafirmadega seotumad. Nad pole võimelised konkureerima rahvusvahelisel turul talentide pärast,» ütles ta. Tüüpiliselt makstakse ettevõtetes juhile boonust aastatulemuste eest, kuid Eesti riigifirmades peab olema kõik fikseeritud.

Juhtide palgauuringud näitavad, et tulemustepõhiste osakaal juhtide palkades on viimastel aastatel kasvanud ning praegu moodustab see umbes poole kogu töötasust.

Tero Taskila juhtis riigile kuuluvat Estonian Airi ning vallandati eelmisel aastal. Tema 33 000 eurone kuupalk  ja suur lahkumishüvitis vihastas paljusid inimesi. Estonian Airi ta kasumit teenima panna ei suutnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles