Ford teenis 2,1 miljardit dollarit kasumit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus Ford C.Max.
Uus Ford C.Max. Foto: Daniel Roland/AP

Ford Motor kandis eile ette oodatust tugevama esimese kvartali netokasumi: 2,1 miljardit dollarit ehk 50 senti aktsia pealt.

Firma ootab «soliidseid kasumeid» kogu aasta lõikes, seega tunduvalt varem, kui varasemalt prognoositud.

Aastatagusega võrreldes tähendas ülalmainitud tulemus 3,5 miljardi dollari suurust edasiminekut. Nimelt oli USA automüük siis sügavas madalseisus. Hästi on Ford tänavu teeninud nii Ameerikas kui välismaal, tugevaid tulemusi näitas ka finantseerimisdivisjon Ford Credit.

Fordi tegevjuht Alan Mulally ütles, et firma on «globaalmajanduse positiivseid märke silmas pidades ettevaatlikult optimistlik», kuid lisas, et autotööstusel on maailma lõikes ikkagi veel probleeme ületootmisega.
Fordi maksueelne ärikasum oli 2 miljardit dollarit ehk 46 senti aktsialt, mis on aastatagusega kõrvutades 4 miljardit tugevam tulemus. Tegemist on firma kuue aasta parima maksueelse ärikasumiga kvartalis.

Fordi turuosa USAs kasvas kvartali lõikes kõige jõudsamini alates aastast 1977.

Esimese kvartali käive oli 28,1 miljardit dollarit, mis on aastatagusega võrreldes 3,7 miljardit rohkem. Ilma hiinlastele müüdava Volvota oleks Fordi autotootmise käibe kasv olnud 7 miljardit dollarit ehk enam kui 30 protsenti.
Volvo, mida Geely hetkel 1,8 miljardi dollari eest ära on ostmas, sai tänavuse avakvartaliga 49 miljonit dollarit kasumit, mis on läinud aasta sama kvartaliga võrreldes 300 miljonit enam. Volvo müük peaks lõplikult vormistatama käesoleva kvartali jooksul.

Ford ütles, et praegust asjade käiku silmas pidades õnnestub neil ilmselt täita kõik endale seatud eesmärgid: kärpida struktuurilisi kulutusi, kasvatada turuosa USAs ning genereerida aasta lõikes sularaha.

Kuigi Ford on sügavalt võlgades ja sõltub suuresti madala kasumiga automüügist rendifirmadele ja teistele autoparkide omanikele, kannab neid siiski kogetav optimismilaine, mille vallandas otsus vältida General Motorsi ja Chrysleri imidžit varjutavat valitsusabi.

Fordi aktsiad on hetkel kuue aasta kõrgeimal tasemel, mis on tohutu edasiminek võrreldes 2008. aasta lõpuga, mil aktsiahind vaevu dollari piirimaile püsima jäi.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles