Ivari Padar: Euroopa Keskpank on Eesti suhtes ettevaatlik

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegune europarlamendi saadik Ivari Padar.
Praegune europarlamendi saadik Ivari Padar. Foto: Priit Simson.

Kolmapäeval toimus Euroopa Parlamendi majandus- ja rahanduskomitee kinnine istung, kus Eesti- ja euro- teemalise ettekandega esines Euroopa Keskpanga mõjukas majandusanalüütik Jürgen Stark. Mehe seisukoht Eesti euroalaga liitumise suhtes on ettevaatlik.


«Õige sügav ettevaatus oli selles sõnumis,» tõdes isutngil osalenud europarlamendi saadik Ivari Padar.



Kuigi tegu oli kinnise istungiga, mistõttu ei saavat selle detailidesse liigselt laskuda, tunnistas ta siiski, et Starki sõnavõtus väljendus n-ö vana lugu, mille kohaselt on Euroopa Keskpank skeptiline kogu euroala laienemise suhtes.



Samas tõdes Padar, et Jürgen Starki näol on tegemist üsna konservatiivsete vaadetega inimesega.



«Eurooa Keskpangas on väga erinevaid spetsialiste - mõni neist on rohkem skeptiline, mõni vähem. Stark on selline mees, kellele meeldib kaaluda asju just viimaste sündmuste (Kreeka võlakriis - toim.) valguses. Ta on väga ettevaatlik inimene,» nentis Padar.



Kuigi tema sõnul kumas Starki sõnavõtust läbi ettevaatlikkus, tõdes Euroopa Keskpanga esindaja samas, et kui eurotsooni laienemisest hetkel üldse rääkida, suudaks täna seda vaid Eesti.



Padar lisas, et kui vaadata Euroopa Parlamendi üldist fooni, küsivad nii mitmedki saadikud Eesti euro-plaanidest kuuldes, et kas Eesti soovib «Kreekat tulla tegema.»



«Kui lõpuks on neile numbrite taust (Maastrichti kriteeriumid - toim.) ära räägitud, kergitatakse kulmu ja küsitakse, kas tõesti,» lisas Padar.



Seda, et Eestile surutakse Euroopast  eurole ülemineku tõttu peale mingeid täiendavaid tingimusi, Padar siiski ei usu.



«Ma ei kujuta ette, millised saaksid olla motiivid lisatingimuste seadmiseks, kui me oleme tingimused täitnud.»



Padar ise usub, et Eesti läheb eurole üle 1. jaanuaril 2011.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles