Kümned tuhanded hispaanlased protestisid pensioniea tõstmise plaani vastu

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuhanded hispaanlased protesteerimas valitsuse pensioniea tõstmise plaani vastu.
Tuhanded hispaanlased protesteerimas valitsuse pensioniea tõstmise plaani vastu. Foto: Reuters / Scanpix

Kümned tuhanded hispaanlased protestisid eile võlakoormaga maadleva riigi valitsuse pensioniea tõstmise kava vastu. See on esimene suur ametiühingute protest 2004. aastal võimule tulnud sotsialistide vastu.


Hispaania kas suuremat ametiühingut UGT ja CCOO koondasid protestimarsse riigi suuremates linnades, sealhulgas Madriidis, Barcelonas ja Valencias. Kuni 6. märtsini on kavas ka rida uusi proteste, kirjutab AFP.

Ametiühingute andmetel osales Madriidis aktsioonides enam kui 70 000 inimest ja Barcelonas 50 000. Linnavõimud keeldusid ametlikke andmeid avaldamast.

Ajalehe El Pais avaldatud avaliku arvamuse küsitluse kohaselt on 84 protsenti elanikest pensioniea praeguselt 65 aastalt 67-le tõstmise vastu.

Peaminister Jose Luis Rodriguez Zapatero esitatud kava kohaselt peaks pensioniiga tõusma etapiviisiliselt ning selle eesmärk on tagada kiiresti vananeva ühiskonna elujõuline sotsiaalsüsteem.

Paljud protesteerijad avaldasid lisaks pensioniea tõstmisele meelt ka teiste valitsuse reformide nagu näiteks plaanitavad koondamiste vastu.

Hispaania tööpuudus kasvas eelmise aasta viimases kvartalis ligi 19 protsendini. See on Euroopa Liidu liikmesriikide sea Läti järel teine kõrgem näitaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles