Savisaar: ka riik ja eraettevõtja võiks sotsiaalseid töökohti luua

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Peeter Langovits

Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar kinnitas täna riigikogus, et sotsiaalsed töökohad on ikka päris töökohad, mida ei tasuks halvustada, ja ka riik võiks nende loomisel õla alla panna.


«Meil oli valida, kas hakata maksma rohkem sotsiaaltoetusi või anda inimestele tööd ja meie valisime teise tee,» lausus Savisaar. Tallinna linnal on 312 miljoni krooni suuruse abipaketi raames kavas luua 5500 uut töökohta, millest 3000 on sotsiaalsed töökohad, kus inimesed töötavad miinimumtasu eest. Neist üle 2000 on juba loodud ja tänasel tööbörsil lisandub veel 400.

Selle tulemusel on Savisaare sõnul töötus kasvanud Tallinnas vähem kui Eestis üldiselt: kui jaanuaris lisandus Eestis 3950 uut töötut, siis pealinnas oli see arv 833 ehk 21 protsenti kogu riigi töötuse kasvust. Tallinna osakaal tööjõust on seejuures 32 protsenti. Riigi palgatoetusega sai 2009. aastal tööle vaid 158 töötut, neist 34 Tallinnas.

Savisaar ütles, et sotsiaalseid töökohti võiks Tallinnale lisaks luua ka riik ja eraettevõtjad, samuti kolmas sektor. Majanduskasvu faasis oleksid need tema sõnul eelkõige töökohad pikaajalistele töötutele, kriisi ajal aga kõigile, sõltumata töötuks olemise ajast.

Palgatoetuse mahu suurenemiseks tuleks kogu sellega loodud töökohtade palgatulu suunata Savisaare sõnul tagasi sellesama toetuse maksmiseks ja see peaks kehtima ka euroraha kohta. Töötu inimese palganud ettevõtja tuleks aga tema nägemust mööda vabastada aastaks sotsiaalmaksu tasumisest.

Töötud, kellele enam töötuskindlustust ei maksta, peaksid Keskerakonna juhi sõnul saama võimaluse töötada juhutöödel ühe kuu jooksul miinimumpalga ulatuses, ilma et nad oma töötu staatuse kaotaks. Töötukassa võiks aga tema sõnul välja töötada eraisikutele töötute vahendamise süsteemi, mis tähendab, et eraisikud saaksid palgata töötuid endale näiteks lund rookima, lehti riisuma, muru niitma või ukselukku parandama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles