Kaja Koovit: väikeinvestorid, olge valvsad!

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Postimehe majandustoimetuse juhataja Kaja Koovit.
Pildil Postimehe majandustoimetuse juhataja Kaja Koovit. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tänasest võtab Tallinna börs kasutusele uue kauplemissüsteemi, väärtpaberikauplemise tipptehnoloogia, mis nii kiiruse kui võimsuse poolest senisest palju parem. Kuna NASDAQ OMXi USA turgudel kasutatakse sama süsteemi, võiks siinsete kauplejate ring tulevikus oluliselt laieneda.


 Rohkem kauplejaid tähendab rohkem raha ja loodetavasti ka hinnatõusu.


Süsteemivahetus tuletab meelde kaheksa aasta taguse loo, kui Tallinna börs võttis kasutusele HEXi süsteemi ning 15-protsendilise hinnalimiidi.



Esimesel kauplemispäeval sai väikeinvestor Karmo Velling Hanzanetis aktsiaid müües ligi 10 000 krooni kahju, sest tegi seda turuhinnaga orderiga. Kuna tol päeval aktsiaga tehinguid polnud tehtud, lahutati müügihinnast 15 protsenti. Ajakirjandus võttis asja üles.



Börs soovitas asjaosalistel tehingu tühistada, kuid soodsalt aktsiaid soetanud Sup­rema polnud nõus. Väikeinvestoril siiski vedas: börs ja Hansapank otsustasid kaotuse kahasse hüvitada ning mees sai lisaks auhinna «Julge hundi rind on rasvane».



Täna kaob 15-protsendiline hinnalimiit ära ning turuhinnaga orderi kaotused võivad olla veel suuremad. Investorite kooliraha nüüd aga vaevalt enam hüvitatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles