Elering sihib merekaablit Kuramaale

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eleringi juht Taavi Veskimägi (vasakul) ja Nord Pool Spoti president Mikael Lundin sõlmisid eile Tallinnas elektribörsi laienemise lepingu.
Eleringi juht Taavi Veskimägi (vasakul) ja Nord Pool Spoti president Mikael Lundin sõlmisid eile Tallinnas elektribörsi laienemise lepingu. Foto: Toomas Huik

Lisaks suurele hinnatõusule tõotab aprillis tööd alustav Nord Pooli elektribörs ka huvitavaid ehituskavasid, muu hulgas kaalub Elering Sindi-Kuramaa merekaabli rajamist.



Elering kavandab suuri elektrivõrgutöid, neist mahukaim on Estlink 2 merekaabel Eestist Soome. Kaabli ehitus peaks algama juba selle aasta lõpul, kui Soome pool selleks nõusoleku annab.



Eleringi juhi Taavi Veskimäe sõnul on kavas parandada ka elektriliine Läti poole. Muu hulgas on kaalumisel plaan ehitada Pärnu külje alt Sindist merekaabel Kuramaale.



Veskimärgi märkis, et Läti saaks selle kaabli ehitamiseks kasutada euroliidu toetusi Baltimaade elektrivõrgule. Ka Estlink 2-le on ette nähtud sada miljonit eurot toetust.



Nord Pool Spoti president Mikael Lundin väisas esmaspäeval ja teisipäeval Tallinna, et kavandada elektribörsi laienemist Baltimaadesse. Muu hulgas allkirjastas Lundin koostööleppe Veskimäega Nord Pooli elektribörsi laienemiseks Lätti ja Leetu. Firmad loodavad, et 2011. saab Nord Pooli reeglite alusel kaubelda Lätis ja 2012. Leedus.



Norrast alguse saanud Põhjamaade elektribörs on viimati avanud kauplemispiirkonnad Saksamaal ja Suurbritannias. Lundin kinnitas, et firma on huvitatud aina uutest piirkondadest. «Oleme elektrienergia kauplemisel olnud Põhjamaades edukad,» märkis ta.



Lundin viitas, et üle 70 protsendi elektrienergiast liigub Skandinaavias börsi kaudu. Samas on Eestis ligi 250 firmat, kes peavad eeloleva nelja nädala jooksul börsist vähemalt esmased teadmised saama. Börs avaneb aprillist, elektrimüüjat saab vahetada vähemalt kuu aega ette teatades, seega hiljemalt veebruari lõpuks peavad suuremad firmad valiku tegema.



Norra elektrimaakleri Bergen Energi müügijuht Raissa Nirvi ütles eile Tallinnas Eesti elektrituru avamisele pühendatud seminaril, et hinnakujundus börsil võib paista arusaamatu hookuspookusena, sest see sõltub mitmest tegurist.



Külm ja lumerohke talv ajab hinna üles, aga see-eest eeloleval kevadel ja suvel peaks lumesulamisvesi hoidma elektrihinna tänu hüdrojaamadele soodsana.



Esialgu alustab Nord Pool Eestis tulevikutehingutega, hiljem peaks lisanduma ka tunnibörs. Milliseks kujuneb hind börsil, pole teada. Kui otsustada Nord Pooli Soome piirkonna järgi, peaks hinnahüpe olema märkimisväärne. Ka Eesti Energia on teinud firmadele pakkumisi, kus hind on oluliselt kallim seni suletud turul pakutavast.



Veskimägi möönis eile seminaril esinedes, et hind tõuseb Eesti börsi alustamise järel. Ta lootis, et praegune tõus aitab tulevikus vältida järske hinnahüppeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles