Kus riigis on Euroopa Liidu kalleim alkohol, toit ja tubakas?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol.
Alkohol. Foto: Peeter Langovits

Statistikaamet võrdles oma kvartalikirjas Euroopa Liidu riikide toidu ja mittealkohoolsete jookide, alkohoolsete jookide ja tubakatoodete hindu, mis arvestavad kohalike ostujõudu.

Kui ELi keskmine hinnatase võrdsustada 100 protsendiga, siis toiduhinnad olid kõrgeimad Taanis, kus need olid 143 protsenti ELi keskmisest. Eestis ja Lätis jäid toiduhinnad 87 protsendi tasemele ning Leedus oli see vaid 77 protsenti ELi keskmisest.

Alkohol oli kalleim Soomes – 175 protsenti ELi keskmisest. Ka Läti ja Eesti napsisõbrad pidid leppima EL-i keskmisest kõrgema maksumusega (vastavalt 111 protsenti ja 102 protsenti), Leedu näitaja – 94 protsenti – jäi sellest madalamaks.

Iirimaa ja Suurbritannia suitsetajad maksavad tubakatoodete eest EL-i keskmisest peaaegu kaks korda rohkem, Balti riikide omad aga sellest tunduvalt vähem: Läti 64, Eesti 62 ja Leedu 55 protsenti.

Kui nüüd arvesse võtta, et Eesti leibkondade lõplikud tarbimiskulutused (ikka ostujõudu arvestades) moodustasid 2012. aastal EL-i keskmisega võrreldes vaid 80 protsenti, siis maksab Eesti tarbija toidu ja jookide eest muude kulutustega võrreldes suhteliselt kõrgemat hinda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles