Keskmine tallinlane võib endale lubada 79-ruutmeetrist korterit

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks olulisemaid kinnisvara väärtuse kujundajaid on kindlasti asukoht, pea sama tähtis on infrastruktuur.
Üks olulisemaid kinnisvara väärtuse kujundajaid on kindlasti asukoht, pea sama tähtis on infrastruktuur. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Keskmist palka teeniv tallinlane saab olemasolevatel finantseerimistingimustel soetada endale Tallinna keskmist elamispinda maksimaalselt 79 ruutmeetrit, tartlaste ja pärnakate ostuvõimekus on vastavalt 78 ja 70 ruutmeetrit.


Pindi Kinnisvara analüüsi kohaselt on taoline ostujõud viimaste aastate rekord. Analüüsis tuuakse võrdluseks buumi tippaja 2007. aasta alguses, mil ostujõud jäi 30 ruutmeetri kanti.

Antud analüüsis on arvesse võetud piirkondade keskmisi palkasid, piirkonna keskmise elamispinna ruutmeetrihinda ning analüüsitaval perioodil kehtinud pankade finansteerimistingimusi.

Teisalt langes detsembris tarbijate kindlustunde indikaator kuue punkti võrra-14lt -20le, mis tähendab, et kuigi kinnisvara on odav, ei julge inimesed seda soetada.

Pindi hinnangul hakkab ostujõud sel aastal kahanema. «Pankade laenutingimustes muutusi oodata pole, kinnisvarahinnad võivad küll pendeldada üles-alla, kuid järske muutusi näha pole. Ainuke, mis võib ostujõudu mõjutada, on töötasu,» on firma juhatuse liige Peep Sooman varem märkinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles