Eestis töötatakse 25 miljoniga välja uus haiglainfosüsteem

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus infosüsteem aitab mugavamaks muuta nii arsti kui patsiendi elu.
Uus infosüsteem aitab mugavamaks muuta nii arsti kui patsiendi elu. Foto: Sille Annuk.

Tarkvaraarendaja Webmedia ja Tartu Ülikool investeerivad ligi 25 miljonit krooni uue haiglainfosüsteemi arendusse, mida on kavas hakata pakkuma nii välismaa kui Eesti haiglatele.


Webmedia partner Andre Krull ütles E24'le, et ettevõte investeerib koos Tartu Ülikooliga kõnealuse projekti tootearendusse 24,8 miljonit krooni, millest Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusest (EAS) tuleb toetusena 12,1 miljonit.

Projekti eesmärk on Tartu Ülikooli Kliinikumis loodud haiglainfosüsteemi (eHL) põhjal välja arendada modulaarne toode, mida on võimalik pakkuda kõigile haiglatele nii välisturgudel kui Eestis.

Uute võimalustena tasub märkida haiglatele põhitegevussüsteemi teenuspõhist kasutamist, mis tähendab, et haigla ei pea omama enda infrastruktuuri süsteemi jooksutamiseks, vaid piisab internetiühendusest ja brauserist töökohal.
 
Arsti jaoks on olulisemaks võiduks keskendumine patsiendi info esitamisele, mitte raviinfo lisamine arveldussüsteemile, ning ühtne tänapäevane kasutajaliides koos erinevate mugavusteenustega kogu funktsionaalsuse lõikes.

Patsiendi võidud sõltuvad pigem haigla otsustest, millist infot soovitakse läbi patsiendiportaali avalikuks teha. Kuid läbi rahvusvaheliste standardite järgmise tagatakse sertifitseeritud tarkvara, mis suudab patsientide infot vahetada erinevate maailmas kasutusel olevate meditsiiniinfosüsteemidega.

Samuti peaksid koostööst Tartu Ülikooli teadlastega sündima teavitusteenused, mis aitavad preventiivselt vältida paljusid probleeme ning kasvatada patsientide teadlikkust.

Väljatöötatava süsteemi eellast ehk eHLi kasutab igapäevaselt ca 1000 meditsiinitöötajat. See on andnud arendajale usku sellesse, et oma tootega suudetakse teenindada väga suuri meditsiiniasutusi ka rahvusvaheliselt.

«Eestis meie teada samaväärseid ettevõtmisi meditsiinisektoris haiglainfosüsteemide vallas käimas ei ole, kuna sellised ettevõtmised nõuavad väga suurt meeskonda ja suuri investeeringuid,» lisas Krull.

Uue lahenduse sihtturgudena on defineeritud hetkel Araabia riigid, postkommunistlikud riigid ning Suurbritannia.

Samas on projekti arendajad Krulli kinnitusel valmis koostööd tegema ka teiste Eesti haiglatega teenuspõhise toote kasutuselevõtuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles