Rahandusministrid: energiahinnad mõjutavad majandust

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftaväljad Pärsia lahel.
Naftaväljad Pärsia lahel. Foto: SCANPIX

Tänasel Euroopa Liidu rahandusministrite nõukogu kohtumisel Brüsselis kujunes põhiteemaks energiahindade areng maailmas, leiti, et nafta hinna muutus on tõenäoliselt püsiv ning omab seega olulist mõju riikide majandusele.

Prantsusmaa uue EL eesistujana tutvustas kohtumisel plaane, kuidas võiksid riigid reageerida muutustele majanduses. Liikmesriikide rahandusministrid rõhutasid arutelus, et ühekordsed maksumeetmed ei lahendaks probleemi olemust, vaid pigem on tarvis kiirendada energiasäästu ja taastuvenergia arengut. Samuti leiti, et kolmandates riikides levinud naftatoodete subsideerimine pigem tõstab hindu kui langetab neid.

Ministrid leppisid kohtumisel kokku, et naftaturgude läbipaistvuse suurendamiseks hakatakse iganädalaselt avaldama andmeid Euroopa turul olevate naftavarude kohta.

Eesti rahandusminister Ivari Padar tänas oma sõnavõtus eesistujat selle teemaga tegelemise eest ja rõhutas, et lisaks nafta hinna jälgimisele peaks kohe hakkama analüüsima ka gaasi hinna- ja turumuutusi.

Rahandusministrid kinnitasid Slovakkia euro kasutuselevõtuks vajalikud õigusaktid ning eurole ülemineku vahetuskursi Slovakkia krooni suhtes.

Nõukogu andis veel hinnangu Belgia stabiilsus- ning Poola lähenemisprogrammile. Poola lähenemisprogrammis esitatud andmed kinnitasid, et Poola on likvideerinud ülemäärase eelarvepuudujäägi ning nõukogu otsustas lõpetada 2005. aastal alustatud ülemäärase eelarvepuudujäägi menetluse. Samas alustati ülemäärase eelarvedefitsiidi menetlust Suurbritannia suhtes, kuna eelarveaastal 2008/2009 prognoositakse eelarvepuudujäägi tõusu seal 3,2 protsendini SKPst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles