Metsaomanikud: aktsiisitõus halvab puiduvedu

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsavedu kallineb.
Metsavedu kallineb. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Erimärgistatud mootorikütuse oluline kallinemine, mida riigikogu rahanduskomisjon kavandab, annaks valusa löögi Eesti metsaomanikele ja kohalikule metsatööstusele.


Erametsaomanike liidu tegevdirektor Ants Varblane ütles, et teenus, mida metsaomanikud töötlejailt ostavad, muutub uuest aastast aktsiisitõusu võrra paratamatult kallimaks, sest vedu moodustab sellest suure osa. See puudutab ka talumetsaomanikke, kes ise metsa oma masinatega üles töötavad.

«Eks meie metsatööstuse konkurentsivõime lähiturgudel kahaneb seeläbi. Tulumaksu poolest oleme nagunii juba lätlaste ja soomlastega võrreldes kehvemas seisus. Teiseks on meie transport niikuinii kallim, sest teedele on lubatud kaks korda väiksemad autod ja peame sellevõrra rohkem sõite tegema,» selgitas Varblane olukorda.

Ta lisas, et maksutõusu tulemusena jätab metsaomanik raide lihtsalt tegemata ja riik ei saa üldse mingit maksu. Niigi raiutakse Eestis metsa lubatust palju vähem.

Metsaomanikud on taotlenud kohtumist rahandusministriga, taotlemaks tulumaksvabastust metsa töötlemisele. «Tundub, et nüüd tehakse otsused kiiruga ära, et siis pärast öelda, et pole enam midagi parata,» nentis Varblane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles