FT: Hiina taastumine sai oktoobris hoogu juurde

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetikohvik Hiinas.
Internetikohvik Hiinas. Foto: Reuters / Scanpix

Hiina majanduse taastumine kiirenes oktoobris, sest tööstustoodang kasvas alates mullu märtsist kõige jõudsamas tempos ning tugevat tõusu näitas ka jaemüük.


Hiina keskpank ütles samas, et uute laenude väljastamine möödunud kuul aeglustus, mis võib tähendada märki valitsuse agressiivsete majanduse turgutusmeetmete kokkutõmbamisest.
Oodatust nõrgemaks osutusid oktoobris ka eksport ja import.

Hiina on ülemaailmsest finantskriisist taastunud kiiremini ja tugevamana kui ükski teine suurriik ning analüütikute arvates jõuab valitsus tänavu eesmärgiks seatud 8-protsendilise majanduskasvuni.

Üha rohkem kõlab aga hoiatusi, et Hiinat võivad tänavuste hiiglaslike abimeetmete tõttu tabada hinnamullid ja isegi kõrge inflatsioon.

Riiginõukogu ütles oktoobri lõpus, et rahanduspoliitika jäetakse esialgu asjaolusid arvestades lõdvaks, lisades siiski, et inflatsiooniohul hoitakse silm peal.

Keskpanga sõnul väljastati oktoobris kohalikus valuutas 253 miljardi jüaani (37 miljardi dollari) mahus uusi laene, mis on vähem kui eelnenud kuu 516,7 miljardit jüaani ning kõvasti alla aasta esimeste kuude kõrge tempo.

Analüütikud hoiatasid samas, et pangalaenude vähenemisele ei tohi liiga suurt tähendust omistada, kuna neljandas kvartalis laenatakse reeglina alati vähem. «Laenupoliitikat on juba natuke rangemaks muudetud ja krediidikasv on teises poolaastas järsult aeglustunud,» ütles RBSi analüütik Hong Kongis Ben Simpfendorfer. Tema sõnul võib oktoobrikuistest numbritest välja lugeda, et laenamist on koomale tõmmatud.

Riikliku statistikabüroo andmetel tõusis oktoobri tööstustoodang aastatagusega võrreldes 16,1 protsenti, käesoleva aasta algusest septembrini oli kasv olnud madalam ehk 13,9 protsenti. Elektrit toodeti 17,1 protsenti enam kui mullu oktoobris, mis samuti tähistas viiendat järjestikust kasvukuud.

Jaemüük kasvas möödunud aastaga võrreldes 16,2 protsenti, kasv oli seejuures kiirem kui eelmise kuu 15,5 protsenti; investeeringud põhivarasse suurenesid aastataguse ajaga võrreldes 33,1 protsendi võrra.
Kuigi mõned analüütikud olid oodanud välistellimuste olulist kasvu, langes eksport mullusega võrrelduna 13,8 protsenti, mis oli veidi väiksem septembrikuisest 15,2- protsendilisest langusest. Import kukkus aastatagusega võrreldes 6,4 protsenti (septembris 3,5 protsenti) ning kuine väliskaubanduse ülejääk kasvas seega 24 miljardi dollarini.

Tarbijahinnad langesid mullustega võrreldes 0,5 protsendi, septembriga võrreldes aga 0,1 protsendi võrra.

Shanghai Composite indeks langes varaseks pärastlõunaks 0,5 protsendi võrra 3,163.93 punkti peale, mis oli esimene langus üheksa päeva jooksul.

Copyright The Financial Times Limited 2009.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles