President Ilves ootab eurot 1. jaanuarist 2011

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves riigikogu kõnepuldis.
President Toomas Hendrik Ilves riigikogu kõnepuldis. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

President Toomas Hendrik Ilves ütles täna riigikogu rahanduskomisjoniga kohtudes, et järgmise aasta riigieelarve peab viima Eesti liitumisele Euroopa ühisrahaga 1. jaanuarist 2011.


«Ma kutsun riigikogu üles kindlameelsusele ning langetama 2010. aasta riigieelarve menetlemisel kõiki vajalikke otsuseid, mis tagavad Eesti liitumise Euroopa ühisraha euroga 2011. aastal,» vahendas presidendi kantselei Ilvese sõnu tänasel kohtumisel parlamendi rahanduskomisjoniga.



Riigipea kinnitas, et vaatamata tööpuuduse kasvule, välisnõudluse vähenemisele ja keerulisele riigieelarve seisule, on Eestil reaalne võimalus täita vajalikud kriteeriumid eurole üleminekuks.



«Ma loodan, et valitsus ja parlament ei jäta seda võimalust kasutamata. Samuti loodan, et vastutustunne iseloomustab kulutamist ka kohalikes omavalitsustes.»



Riigipea hinnangul on eelarvepositsiooni vaja veelgi parandada, vaagides seejuures nii tulude suurendamise kui kulude kahandamise võimalusi.



«Ma ei nõustu nendega, kelle hinnangul aitaks eurole ülemineku püüdlusest loobumine Eestil taastada majanduskasvu. Euro on Eesti majandusliku stabiilsuse ja riikliku julgeoleku oluline tagatis.



Euro lõpetab spekulatsioonid krooni devalveerimise teemal ning suurendab Eesti usaldusväärsust investeeringute sihtriigina,» lausus president.



Samas tunnustas riigipea poliitikuid seniste raskete ent vajalike otsuste langetamise eest, tänu millele on suudetud vaatamata halvale majanduslikule olukorrale säilitada Eesti usaldusväärsuse ja tõsiseltvõetavuse.



Ilvese hinnangul on see väga suur kapital, mistõttu oleks kahetsusväärselt rumal loobuda viimastest pingutustest.



Ka kutsus riigipea rahandus- ja eelarvepoliitikat kujundades pidama silmas pikemat perspektiivi. Presidendi sõnul ei saa ta heaks kiita lähenemist, kus eelarvet pidevalt parandatakse.



«Tehkem kohe ja ühekorraga riigieelarve, mis arvestab kõigi võimalike riskidega,» märkis ta.



President Ilves kohtus riigikogu rahanduskomisjoniga, et kuulda, kuidas on parlament kavandanud 2010. aasta eelarve menetluse ning arutada kõigi fraktsioonide koostööd eelarve menetluse ajal.



Samuti soovis riigipea teha teatavaks enda seisukohad 2010. aasta eelarve ja riigi rahanduspoliitika kohta tervikuna.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles