Eesti Pank: energiahinna kasv võib lähiajal hoogustuda

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiahinnad võivad lähiajal hoogustuda.
Energiahinnad võivad lähiajal hoogustuda. Foto: Pm

Eesti Panga hinnangul on oht, et lähiajal energiahinna kasv hoogustub, kuid see sõltub sellest, kuidas mõjutavad Süüriaga seotud probleemid toornafta hinda.

Majapidamiste energia oli augustis elektrihinna tõusu tõttu aastatagusest 4,9 protsenti kallim. Selle tootegrupi hinnatõusu aitas tagasi hoida mootorikütuse 4,7 protsendi suurune odavnemine võrreldes eelmise aastaga.

Eesti inflatsioon augustis euroalaga võrreldes kiirem peamiselt elektri kallinemise tõttu.

Elektrihind kasvas aastavõrdluses 28,4 protsenti. Kui elekter kõrvale jätta, siis oli ülejäänud tarbijakorvi hinnatõus mõõdukas, ulatudes 1,8 protsendini.

Augustis rauges ka köögiviljade kiire suvine hinnatõus, juuliga võrreldes langesid köögiviljade hinnad 16 protsenti.

Töötlemata toiduainete hinnakasvu on keskpanga majanduspoliitika allosakonna juahtaja Rasmus Kattai hinnangul vaos hoidnud eelmise aastaga võrreldes madalamad maailmaturuhinnad.

Töödeldud toiduainete, eelkõige piimatoodete hinnad on aga rahvusvahelisel turul märkimisväärselt tõusnud ning tõenäoliselt ei ole selle arengu mõju Eesti tarbijahindadele veel täielikult üle kandunud, märkis Kattai.

 Alusinflatsioon, mis tähendab kaupade ja teenuste hinnakasvu ilma toiduainete ning energiata, langes augustis 1,2 protsendini.

Tööstuskaubad kallinesid 1,3 protsenti ja teenused 1,1 protsenti. Alusinflatsiooni võib panga hinnangul pidada madalaks, arvestades et teise kvartali statistika järgi kasvasid tööjõukulud enam kui kaheksa protsenti.

Ettevõtted on seni kiiret palgakasvu finantseeritud peamiselt kasumite vähenemise arvelt, suhteliselt vähem on pidanud seda tegema sisenõudlusele orienteeritud majandusharud, eelkõige kinnisvara- ja kaubandussektor. Teenused ilma sideta kallinesid aastavõrdluses 4,2 protsenti.

Statistikaameti teatel aeglustus Eesti tarbijahinnaindeksi kasv augustis 3,4 protsendilt 2,9 protsendini, juuliga võrreldes hinnatase Eestis ei muutunud.

Euroala inflatsioon aeglustus augustis esialgse hinnangu kohaselt 1,6 protsendilt 1,3 protsendini. 

Eesti Panga juuniprognoosi kohaselt on Eesti tarbijahindade inflatsioon 2013. aastal kolm protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles