USA ja Euroopa laenukulud lennus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod ja USA dollarid
Eurod ja USA dollarid Foto: AFP / Scanpix

Ühendriikide ja Euroopa valitsuste laenukulud on sooritanud äkktõusu – investorid on jõudnud järeldusele, et arenenud maailma ootab kiire ja jätkusuutliku kasvu periood. Ühtlasi eeldavad investorid, et keskpangad kergitavad intressimäärasid varem, kui varasemalt oodati.

Riigivõlakirjade tootlused, mis liiguvad pöördvõrdeliselt nende hindadega, murdsid kõrgemale võtmelistest tasemetest – vaatamata sellele, et Euroopa Keskpanga (EKP) president Mario Draghi hoiatas euroala majanduse eeldatava taastumise hapruse eest.

Investorite veendumus arenenud majanduste kasvus on teravas kontrastis arengumaades keema hakanud nõiakatlaga – viimaste laenukulud on kerkinud kõrgeimale tasemele alates 2011. aasta oktoobrist, ajendatuna murest, et rahapoliitiliste stiimulite koomaletõmbamine USA-s paneb sealsele vaevalisele kasvule veelgi pidurit.

Võtmeliste tärkavate turgude liidrid teatasid Peterburis G20-kohtumisel, et panevad koos kokku 100 miljardi dollarilise rahavaru, vastukaaluks kapitali põgenemisele pärast suviseid raputusi valuutaturgudel.

Samal ajal saabusid USAst andmed, mis osutasid suurimale aktiivsusele teenustesektoris alates aastast 2005. Seetõttu tulvas investorite hinge usk, et sealne keskpank (Fed) hakkab oma ostukampaaniat (praegu 85 miljardi dollari eest kuus) koomale tõmbama.

Lombard Odier Investment Managersi riigivõladivisjoni juhataja Gregor MacIntosh ütles: «Keskpangad üritavad [küll] ootusi kammitseda, aga turud ei pööra neile [mingit] tähelepanu.»

2-aastaste USA võlakirjade tootlused tõusid esmakordselt alates 2011. aasta juunist üle 0,5 protsendi, turgude nägemuses tõstab Fed intressimäära juba tuleva aasta detsembris. 10-aastaste USA riigivõlakirjade tootlused püstitasid kahe aasta tippmargi, tõustes 8 baaspunkti jagu 2,98 protsendile.

Eilse börsipäeva lõpu seisuga Euroopas eeldasid turud Barclaysi rehkenduste järgi veerandi protsendilist EKP intressimäära tõusu 2015. aasta juulis või augustis – paar kuud varem, kui arvati enne EKP eilset koosolekut.

Suurbritannia 10-aastaste riigivõlakirjade tootlused tõusid esimest korda kahe aasta jooksul üle 3 protsendi.

Enamike tärkavate turgude valuutad langesid eile dollari suhtes veelgi.

HSBC vanemstrateeg Steven Major ütles: «Käesoleva aasta alguse poole läksid investorid liialt pöördesse tärkavate turgude osas, arenenud maailma suhtes olid ootused aga üleliia madalad – nüüd pöördus see protsess täpselt vastupidi.»

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles