Unicefi toitumisekspert: püreestatud beebitoit on ebaloomulik

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Unicefi eksperdi sõnul on imikute toitmine püreestatud toiduga ebaloomulik ja ka ebavajalik.

Gill Rapley sõnul võib lusikaga püreestatud toitude andmine beebidele põhjustada neil hilisemas elus terviseprobleeme, kirjutab BBC.

Rapley sõnul peaks lapsed esimese kuue elukuu jooksul saama vaid rinnapiima või spetsiaalset piimasegu, mis tagab lapsele kõik vajalikud vitamiinid ja toitained.

Rapley ideed toetab Maailma Tervishoiuorganisatsiooni (WHO) 2002. aasta uuring, mille kohaselt rinnapiim sisaldab tõepoolest kõike kuni 6 kuu vanuse lapse jaoks vajalikku ning ükskõik millise muu toidu andmine selles eas lapsele lahjendab piima toiteväärtust ning võib olla lapse tervisele kahjulik.

Kuue kuu möödudes on aga laps Rapley sõnul võimeline toitu närima, mis tähendab, et püreestatud toidu asemel, mis võib pidurdada lapse närimisoskute arengut, peaks lapsele andma piima ja tahket toitu, mida ta saab närida. Kõige olulisem on seejuures lasta lapsel ise valida, kui palju ta sööb.

Rapley usub, et lapsed, kellele antakse võimalus ise süüa, on edaspidi toidu suhtes vähem valivad, neil arenevad kiiremini välja käelised oskused ning samuti kipuvad nad vältima toite, mille suhtes neil avastatakse hiljem talumatus.

Professor David Candy on uute juhtnööride suhtes veidi skeptliline, arvates, et raske on määrata kindlat aega, millal võib lapsele tahket toitu anda, kuna lapsed arenevad eri kiirusega ning kõigil ei ole kuue kuu vanuselt veel kõik tahke toidu söömiseks vajalikud oskused välja arenenud. Laps, kes ei saa toidu närimisega veel hakkama, lükkab selle lihtsalt suust välja ja jätab söömata.

Tagasi üles