Tööandjate rahapuudus on tekitanud palju vaidlusi

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubanduspindu saab üürida odavamalt.
Kaubanduspindu saab üürida odavamalt. Foto: Toomas Huik

Töövaidluste arv on mullusega võrreldes ligi kahekordistunud, põhiliselt tulenevad vaidlused palga mittesaamisest, mis on sageli tingitud tööandja rahapuudusest.


Töövaidluskomisjonidele esitati II kvartalis avaldusi 1891 ehk veidi üle kahe korra rohkem kui eelmise aasta samal ajal ning 6 protsenti rohkem kui I kvartalis, selgus tööinspektsiooni statistikast.

Töötajad esitasid 1839 avaldust, millest iga teine sisaldas töötamise ajal maksmata palga nõudeid või maksmata lõpparve nõuet.

Õigusvastane mittemaksmine on tööinspektsiooni töösuhete osakonna juhataja Niina Siitami sõnul enamasti tingitud tööandja rahapuudusest. «Seda ei esine, et tööandja lihtsalt ei maksa palka põhjendamatult,» kinnitas ta.

Töövaidluskomisjon võib otsustada, et tööandja peab maksmata palga tasuma, kuid selle kättesaamine makseraskustes tööandjalt on siiski töötaja enda teha. «Siis läheb juba läbi täitemenetluse, läbi kohtutäituri,» ütles Siitam.

Töölepingu lõpetamise ebaseaduslikuks tunnistamise nõudeid laekus töötajatelt II kvartalis 320 ehk üle kahe korra rohkem kui mullu samal ajal.

Tööandjad esitasid II kvartalis 52 avaldust, millest 60 protsenti sisaldasid nõudeid töölepingu lõpetamise kohta töötajapoolse lepingurikkumise tõttu. 40 protsenti avaldustest sisaldas nõudeid töötaja poolt materiaalse kahju tekitamise hüvitamiseks.

Juulis kehtima hakanud töölepingu seaduse alusel töövaidlusi veel tekkinud ei ole, ütles Siitam. Küll aga on tööinspektsioonile laekunud palju küsimusi selle kohta, kuidas uut seadust rakendada, lisas ta. «Töölepingu ülesütlemise kohta küsitakse vast kõige sagedamini,» märkis Siitam. «Seadus on ikkagi mõneti väga mitmeti tõlgendatav, raskesti arusaadav,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles