Omavalitsuste põhituluallikas kuivab kokku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusmees Hanno Ojala on üks neist, kes turistide vähenedes Laimi poele käivet teha aitab. Pildil ka 
13 aastat Laimi poes müüjana töötanud Eha Pihelgas.
Ehitusmees Hanno Ojala on üks neist, kes turistide vähenedes Laimi poele käivet teha aitab. Pildil ka 13 aastat Laimi poes müüjana töötanud Eha Pihelgas. Foto: Peeter Langovits

Riik loodab hoida omavalitsuste tänavust eelarvelangust allpool 20 protsendi piiri. Kuid viimase kolme kuuga on linnade-valdade olulisim sissetulek, tulumaksuosa laekumine, pidevalt kahanenud, kirjutab Argo Ideon ajalehes Postimees.


Kui veel märtsis laekus Eesti omavalitsustele tulumaksu ligi 900 miljonit, siis juba aprillis on pilt hoopis teine: 874 miljonit. Maikuus kahanes sissetulek edasi 821 miljonini ja juunis 818 miljoni kroonini.

Rahandusministeeriumi kohalike omavalitsuste finantsjuhtimise osakonna peaspetsialist Andrus Jõgi sõnul hindab ministeerium omavalitsusüksuste tulumaksuosa laekumise vähenemiseks sel aastal ca 10 protsdenti. Loomulikult varieerub see iga konkreetse omavalitsuse puhul.

«Riigieelarve tasandusfondi kaudu planeeritakse väiksematele ja suuremate tulude kahanemisega omavalitsusüksustele maksta tänavu neljandas kvartalis toetust 15 miljoni krooni ulatuses,» kinnitas Jõgi. «Loodame tagada, et ühegi omavalitsusüksuse laekumised tulumaksust, maamaksust, tasandusfondist ja keskkonnatasudest ei kahaneks rohkem kui 20 protsendi võrra.»

Ta rõhutas aga, et väga olulisel kohal peab kõigile omavalitsusüksustele olema ka tulude vähenemisega kaasas käimine ning sellega seonduv kulude üle vaatamine.

Lisaks tulude langemisele vahetult majanduslikel põhjustel tegi riigikogu tänavu veebruaris esimese lisaeelarvega ka otsuse, et omavalitsustele ette nähtud tulumaksu osa vähendatakse varasemalt 11,93 protsendilt 11,4 protsendile.

Antud artikli täisteksti loe Postimehe paberversioonist.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles