Mertsina: kiirenenud palgakasv võib hindu tõsta

Liina Valdre
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Mertsina
Tõnu Mertsina Foto: Erakogu

Swedbanki ökonomisti Tõnu Mertsina hinnangul oli 8,5-protsendiline palga nominaalkasv teisel kvartalil üle ootuste kiire ning võib hakata kergitama kodumaiseid hindu.

«Tegemist oli nelja ja poole aasta kiireima kasvuga, kusjuures palgakasv on kiirenenud juba neli kvartalit järjest. Hinnakasvuga korrigeeritud palga reaalkasv kiirenes isegi juba kaheksandat kvartalit järjest ning jõudis teisel kvartalil 4,9-protsendini, » kommenteeris Mertsina.

Olulisel määral panustasid palgakasvu ebaregulaarsed preemiad ja lisatasud, ilma milleta oleks palgakasvuks jäänud 7,9 protsenti. Esimesel kvartalil oli ebaregulaarsete preemiate ja lisatasude mõju oluliselt väiksem.

Teatavat mõju avaldas palgakasvule ka aasta alguses tõstetud, kuid teisel kvartalil suurema mõjuga miinimumpalga enam kui 10 protsendi suurune  tõus.

Palgastatistika uuringu järgi tõusis keskmine palk teisel kvartalil 976 euroni, kuid see ei sisalda varimajanduses arvestatud ümbrikupalka, mis tõstaks keskmise palgataseme veelgi kõrgemaks.

Juba mitmendat kvartalit järjest palgakasvu kiirenemine viitab Mertsina hinnangul selgelt tööjõupuudusest tuleneva palgasurve suurenemisele.

«Tööpuudus on langenud alla tasakaalulise määra ning ka see survestab palgakasvu. Suurenevad palgad võivad aga nõudluse kasvu kaudu hakata kodumaiseid, eelkõige just teenuste, hindu kergitama,» lisas Mertsina.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles