Eestis on justkui kaks tööjõuturgu

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Seeder
Kadri Seeder Foto: Erakogu.

Eestis on justkui kaks tööjõuturgu, rääkis Palgainfo juht Kadri Seeder intervjuu.eu e-õppe keskkonnale antud intervjuus. «Suurte ettevõtete töötajad ei lähe naljalt väikefirmadesse tööle ja vastupidi.»

Seederi sõnul on need kaks tööjõuturgu üsna erinevad – suurte ettevõtete tööturul kandideeritakse ametlikult, väikefirmades aga käib töölesaamine rohkem isiklike suhete kaudu. «Need, kes on harjunud töötama väikeettevõtetes, ei kandideeri ilmselt suurtesse firmadesse, sest juba kandideerimisprotsess tundub neile liiga kandiline ja puine,» rääkis Seeder. «Sama toimib ka vastupidi - kes on harjunud töötama suures firmas, see ei lähe väikeettevõttesse. Samasugust piiri võib mingil määral täheldada ka avaliku ja erasektori vahel.»

Mis oleks lahendus olukorras, kus töötajaid napib? Seederi hinnangul võiks selleks olla vabakutselisus ja iseseisvalt töötamine, ka mitmele ettevõttele töötamine. «Tööandjad kardavad konkurentsi, et kui mu töötaja töötab veel kellelegi, et mida ta siis räägib. Samas Eesti puhul on see üsna rumal hirm, sest siin nagunii kõik tunnevad kõiki,» ütles Seeder. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles