USA nõuab Euroopa pangaandmeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA ja Euroopa Liidu lipud
USA ja Euroopa Liidu lipud Foto: SCANPIX

USA regulaatorid nõuavad õigust uurida Euroopa juhtivate finantsasutuste raamatuid, protokolle ja kirjavahetust.

Kulissidetagune kemplemine turgude jälgimise õiguste üle on omandanud uue värvingu pärast NSA nuhkimise ilmsikstulekut, mis on süvendanud Euroopa hirmu USA ülemäärase sekkumise ees.

USA nõudmised panevad proovile poliitilise tahte olukorras, kus atlandiülesed ametivõimud üritavad seada paika võimupiire finantskriisi-järgsete reeglite jõustamisel vähendamaks maksumaksjaid ähvardavaid finantsriske.

Kõrged ELi ja USA ametnikud on üritanud luua reegleid piiriüleste andmetaotluste rahuldamiseks ning ületamaks mõnede riikide juriidilisi takistusi tuletisinstrumentidega kauplemise aruandlusele.

Läbirääkimistesse kaasatud isikute sõnutsi ei ole USA finantsjärelevalve (SEC) ja toormefutuuridega kauplemise komisjon (CFTC) valmis loobuma õigusest omandada vajadusel materjale otse Euroopa derivatiivimaaklerite või riskifondide käest, mis on USAs registreeritud.

USA võimud ei taha rahulduda kohalike regulaatorite poolt kogutud andmetega ning nõuavad sisuliselt piiramatut ligipääsu näiteks Barclaysi, Deutsche Banki ja Société Générale’i firmasisestele sõnumitele ja kauplemisportfellidele Londonis, Frankfurdis ja Pariisis.

FT allikate sõnutsi «jääb [Euroopa finantsasutuste juhtidele] äärmiselt arusaamatuks», kuidas on võimalik täita registreerimisnõudeid, mis võivad räigelt rikkuda privaatsust.

Euroopas muretsetakse, et võimaldades ameeriklastele ligipääsu pankade ja suurfirmade vaheliste tehingute üksikasjadele minnakse vastuollu andmekaitseseadustega ning antakse Ühendriikidele võimalus kasutada infot konkurentsieelise saavutamiseks.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles