Microsoft kukkus tahvelarvutiga läbi

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Microsofti tahvelarvuti Surface RT näeb küll väga hea välja, kuid müügiedu pole seda saatnud. Ettevõttele on see toonud hoopis miljardikahju.
Microsofti tahvelarvuti Surface RT näeb küll väga hea välja, kuid müügiedu pole seda saatnud. Ettevõttele on see toonud hoopis miljardikahju. Foto: Reuters/ScanPix

Esialgu üpris hea tagasiside saanud Surface RT langes kehva turunduse ohvriks ning nüüd on huvi selle vastu leige.
 

Oma majandusaasta 30. juunil lõpetanud Microsoft avaldas ühtlasi ka viimase kvartali tulemused: ettevõtte käive ulatus pea 20 miljardi dollarini ja kasumiks kujunes 4,5 miljardit.
Kuigi eelmise majandusaasta sama perioodi lõpetas Microsoft ligi poole miljardi dollarilise kahjumiga, ootasid analüütikud möödunud kvartalist paremat tulemust.

Üks oodatust nõrgemate tulemuste põhjusi on ettevõtte tahvelarvuti Surface RT ebaedu – Microsoft kirjutas korstnasse ligi miljard dollarit tahvelarvutiga seotud kulusid. Paar päeva enne majandustulemuste avaldamist langetas firma tahvelarvuti hinda 150 USA dollari jagu.

Microsofti Surface RT on mugandatud Windowsi kasutav tahvelarvuti, millele ettevõte ootas võimast edu. Selle esitlus täpselt aasta eest tõi esialgu kaasa suure huvi ja kiitvad avaldused. Tõele au andes pälvis enam kiidusõnu siiski nn täisväärtuslik tahvelarvuti Surface Pro ja selle väikevenna, vähendatud jõudlusega Surface RT kohta olid hinnangud tagasihoidlikumad. Ometi oodati, et Apple’i iPad ja Androidi tahvelarvutid saavad Microsofti uute seadmete näol tugeva konkurendi.

Kuid mida aeg edasi, seda kahtlevamalt hakati Microsofti tahvelarvutisse suhtuma. Kriitikat sai nii Windows RT platvorm kui ka Microsofti suutmatus toodet tarbijateni viia. Veelgi enam, esitlusel ei osanud Microsoft öelda toote müügile jõudmise aega, selle hinda ega õigupoolest isegi kõiki tehnilisi parameetreid.

Eelmise aasta 18. juunil esitletud Surface RT jõudis müügile alles 26. oktoobril ja Surface Pro alles tänavu veebruaris. Selleks ajaks oli huvi Microsofti tahvelarvuti vastu aga täielikult jahtunud ja ettevõte tunnistas majandustulemusi avaldades, et praegu on see väga leige.

Põhjusi on mitu. Lisaks turule toomise probleemidele tegi Microsoft vea, müües tahvel­arvutit esialgu vaid oma esinduskauplustes ning Microsofti enda veebilehe kaudu. Probleem on selles, et Microsoftil on üle maailma vaid 20 kauplust … Hiljem kaasati küll mitu suurt USA elektroonika jaemüügi ketti, kuid ebaõnnestunud toodet päästa ei suudetud.

Siiski ei ole Surface RT läbinisti halb seade. Selle disain ja koostekvaliteet on tipptasemel ning annab silmad ette enamikule müügilolevatele tahvelarvutitele. Sellel on innovaatiline klaviatuur, kasutada saab mitmesuguseid USB-seadmeid ja laiendada mälumahtugi.

Komistuskiviks kujunes aga Windows RT ise. Kui välimuselt on see nn suure Windowsi sarnane, siis võimaluste poolest jääb sellele alla. Kasutajatel on raske aru saada, millised programmid siis sellel töötavad ja millised mitte. Lihtne reegel on, et need, mis töötavad Surface RT-l, töötavad ka Surface Pro-l, ent kõik, mis töötavad Surface Pro-l ei pruugi töötada Surface RT-l.

Tahvelarvutite kasutuse seisukohalt on ülimalt oluline ka saadaolevate rakenduste lai valik. Windows RT-le pole loodud just ülemäära palju rakendusi – märtsis oli neid üle 50 000. Võrdluseks, iPadile on loodud enam kui 400 000 rakendust.

Halb turustus ja kehvake Windows RT on põhjused, miks pidi Microsoft kahjudesse kandma ligi miljardi dollari eest müümata Surface RT tahvelarvuteid. Sellele vaatamata teenis ettevõte aga kvartalis arvestatava kasumi, mis ühtlasi tähendab, et firmal on jõudu tuua turule oma tahvelarvuti uus põlvkond.

Microsofti juht tegi hiljuti juhtimises põhjaliku restruktureerimise, mis peaks aitama ettevõttel muutunud turul paremini tegutseda. On alust arvata, et Microsoft esitleb uut tahvelarvuti perekonda juba paari järgmise nädala jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles